NOTÍCIES

Hospitals de la Comunitat Valenciana es reuneixen per a abordar la importància de l'heterogeneïtat tumoral del Càncer de Pulmó en el si del Grup d'investigació i divulgació en Oncologia (GIDO)

Moment de la presentació de la Jornada

 

València, 10 de març de 2023.

El Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Doctor Peset de València ha sigut l'encarregat aquest any de la coordinació científica de la XIII Jornada organitzada per GIDO (Grup d'investigació i divulgació en Oncologia). Sota el títol "Heterogeneïtat tumoral en Càncer de Pulmó: amenaça i oportunitat de millora", aquest esdeveniment de caràcter anual, ha reunit aquest divendres a especialistes de diferents hospitals valencians en l'Ateneu Mercantil de València.
 
El grup GIDO és un grup cooperatiu, de caràcter multidisciplinari, emparat per la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) i fundat en 2009.
 
Aquesta jornada, que aconsegueix la seua 13a edició, ha analitzat la influència de l'heterogeneïtat en el càncer de pulmó quant a l'evolució de la malaltia en els diferents escenaris: molecular, cel·lular, diagnòstic i terapèutic. La jornada ha constituït un punt de trobada amb ponències de membres de diferents hospitals valencians, representants de l'àmbit investigador i universitari.
 
El càncer de pulmó és una de les neoplàsies diagnosticades amb més freqüència, especialment als països desenvolupats i constitueix un important problema de salut. Tal com indica la doctora Teresa Soria, oncòloga de l'Hospital Universitari Doctor Peset, "malgrat el recent desenvolupament en el diagnòstic, classificació molecular i tractament, hem d'avançar en el coneixement molecular i de l'entorn tumoral". 
 
L'heterogeneïtat tumoral s'ha descrit en diversos tumors i s'ha abordat de diferents formes: histològica, cel·lular, molecular, etc. Les neoplàsies pulmonars constitueixen un grup de tumors heterogenis, amb diversos tipus de diferenciació reconeguts per la classificació de tumors pulmonars de l'OMS, organització que destaca la importància de la caracterització molecular.
 
Segons la doctora María Martín, oncòloga també d'aquest hospital públic valencià, l'heterogeneïtat de la malaltia, en les seues diferents dimensions, "té un impacte important, no sols en la classificació del tumor, sinó també en la definició del pronòstic i la decisió terapèutica. Per tant, és crucial entendre la implicació que pot tindre en la nostra rutina diària de diagnòstic i tractament".
 
La XIII Jornada GIDO s'ha dividit en tres taules redones que s'han succeït al llarg del matí i primera hora de la vesprada. Entre altres temes s'ha abordat l'escenari cel·lular i el seu entorn en el moment del diagnòstic, els mètodes d'imatge i el seu paper en el maneig de la incertesa o el moment de la decisió terapèutica davant les noves teràpies. En l'última de les taules redones s'ha analitzat el paper que pot jugar el pacient i el seu entorn, atés que, tal com indica la cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Doctor Peset, la doctora Inmaculada Maestu, "també poden ser claus per a implementar una teràpia personalitzada".