NOTÍCIES

Sanitat atén 147 dones amb mutilació genital i realitza 43 reconstruccions quirúrgiques des de la creació de la unitat de referència

Sanitat atén 147 dones amb mutilació genital i realitza 43 reconstruccions quirúrgiques des de la creació de la unitat de referència

05/02/2024

Sanitat atén 147 dones amb mutilació genital i realitza 43 reconstruccions quirúrgiques des de la cr

•    El departament autonòmic està actualitzant el protocol d'atenció sanitària per a agilitzar la detecció de casos 
•    La Conselleria també centra els seus esforços en la prevenció de nous casos i en la vigilància de les quasi 1.300 xiquetes en risc pel seu país d'origen que viuen en la Comunitat Valenciana
•    El dia 6 de febrer se celebra el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina

 

La Unitat de Referència per a la Cirurgia Reconstructiva de la Mutilació Genital Femenina de la Comunitat Valenciana, situada a l'Hospital Universitari Doctor Peset, ha valorat a 147 dones i xiquetes sotmeses a esta pràctica des de la seua creació al juny de 2016. 

 

D'elles, un total de 43 han sigut intervingudes quirúrgicament per a realitzar una reconstrucció que evite les greus seqüeles genitourinàries i ginecològiques que esta mutilació provoca en molts casos. 13 d'estes cirurgies es van realitzar en 2023, una d'elles a una menor.

 

Així mateix, estes dones també reben assistència psicosexual com a part de l'atenció integral que presta la unitat de referència. En estos moments, hi ha 19 dones en seguiment per part de l'equip de professionals de la unitat, que també compten amb el suport de l'agent de salut de base comunitària Aminata Soucko.

 

Amb motiu de la celebració cada 6 de febrer del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, la doctora Reyes Balanzá, cap de Ginecologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset, ha assenyalat que esta pràctica, malgrat la poca prevalença en el nostre mitjà, “no deixa de ser una violació dels drets humans de les dones i de les xiquetes que són mutilades i la repercussió sobre la seua salut és tan important que considerem que és necessari continuar treballant en este sentit”.

 

Actualització del protocol

 

En estos moments, la Conselleria de Sanitat ha iniciat l'actualització del Protocol d'Atenció Sanitària davant la Mutilació Genital Femenina, que es va publicar en 2016, per a aconseguir major agilitat en la detecció de casos i facilitar la consulta de tots els procediments a seguir.

 

Este protocol establix la ruta d'atenció i prevenció de la mutilació genital i se sosté en tres pilars: l'atenció als casos en què les dones presenten seqüeles físiques i/o psicològiques, la prevenció de nous casos en aquelles xiquetes residents en la Comunitat Valenciana les mares de la qual estan mutilades o procedixen de països on es realitza esta pràctica, i l'acció comunitària en l'àmbit de la salut pública mitjançant agents socials de base que treballen amb associacions de persones de països de risc.

 

Els esforços se centren principalment en la prevenció de nous casos i en la vigilància de les quasi 1.300 xiquetes en risc pel seu país d'origen que viuen en la Comunitat Valenciana. Per a eixos casos, Pediatria activa un Full de seguiment que inclou la revisió de la integritat dels genitals i es proporciona als progenitors un compromís informat per a garantir la salut de qualsevol xiqueta davant un possible viatge al país de procedència que implique risc de mutilació.

 

El protocol permet oferir a la dona una atenció multidisciplinària per part dels serveis assistencials. De fet, professionals de Pediatria, Medicina Familiar i Comunitària, Ginecologia, Obstetrícia, Matrones, Infermeria, Psicologia, Treball Social i Salut Pública, treballen de manera coordinada per a detectar casos, així com per a valorar-los i fer-los seguiment en funció de les seues singularitats. 

 

La detecció de casos en dones adultes es produïx principalment per part de les comares d'atenció primària que realitzen el seguiment dels embarassos, les treballadores socials, urgències hospitalàries per complicacions greus després de la mutilació i també quan estes dones acudixen a donar a llum als hospitals i es comprova que estan mutilades.

Compartir

Galeria d'imatges