NOTÍCIES

L'Hospital Doctor Peset aplica un nou tractament per a reduir els tumors de pàncrees i facilitar la seua extirpació

L'Hospital Doctor Peset aplica un nou tractament per a reduir els tumors de pàncrees i facilitar la seua extirpació

23/01/2024

L'Hospital Doctor Peset aplica un nou tractament per a reduir els tumors de pàncrees i facilitar la

•    És el primer hospital de la Comunitat Valenciana i el dècim d'Espanya a incorporar esta teràpia en un dels càncers amb pitjor pronòstic
•    El Fòsfor-32 s'injecta dins del tumor per via endoscòpica en un procediment totalment ambulatori

 

L'Hospital Universitari Doctor Peset ha començat a aplicar un nou tractament en aquells casos de càncer de pàncrees localment avançat, que no és resecable (no pot extirpar-se quirúrgicament) i no és metastàtic. L'objectiu és la no progressió de la malaltia i la reducció de la grandària del tumor, que en alguns casos permetria plantejar una extracció quirúrgica. 

 

Esta teràpia s'ha administrat per primera vegada en la Comunitat Valenciana i es fa en el context del registre observacional internacional Osprey, una base de dades que recull a persones diagnosticades d'esta mena de malaltia i on participen diversos països d'Europa i el Regne Unit. A Espanya, a més de l'Hospital Universitari Doctor Peset, s'ha seleccionat a altres 9 hospitals.

 

El tractament consistix en la injecció d'un radioisòtop (micropartícules de Fòsfor-32) dins del propi tumor, al qual s'accedix per via endoscòpica. Es tracta d'un procediment molt localitzat i totalment segur per al pacient, amb radiació controlada i toxicitat pràcticament nul·la.

 

La doctora Elisa Caballero, cap del servei de Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari Doctor Peset, ha explicat “estem davant una tècnica ambulatòria d'uns 30 minuts de duració, com qualsevol ecoendoscòpia”. “El pacient no ingressa i pot fer vida normal després del tractament. Continuarà controlat pel servei d'Oncologia Mèdica i continuarà amb les seues sessions de quimioteràpia habitual pautades anteriorment”, ha afegit.

 

“Amb la nova teràpia localitzada es pretén que el tumor reduïsca la seua grandària. Això permet en alguns casos plantejar la seua extirpació mitjançant cirurgia. Cal tindre en compte que el càncer de pàncrees és un dels tumors amb pitjor pronòstic i que l'opció ideal i única curativa és la resecció quirúrgica del tumor íntegrament”, ha afirmat la doctora Caballero.

 

Aproximadament la meitat dels casos de càncer de pàncrees que es diagnostiquen hui en dia són metastàtics i només susceptibles de cures pal·liatives. De l'altra meitat, al voltant d'un 20% poden ser intervinguts quirúrgicament, però hi ha un 30% denominats localment avançats que, malgrat no ser metastàtics, no poden ser extirpats per la seua localització. En estos últims se centra la nova teràpia aplicada a l'Hospital Universitari Doctor Peset.

 

Aconseguir posar en marxa este nou procediment ha suposat la coordinació de nombroses especialitats d'este centre sanitari públic valencià: Medicina Nuclear, Protecció Radiològica, Medicina Digestiva, Oncologia Mèdica, Radiologia, Cirurgia General, Anatomia Patològica i Anestesiologia. 

Compartir

Galeria d'imatges