NOTÍCIES

El Peset reuneix representants d'equips multidisciplinaris de la Comunitat Valenciana per a millorar l'atenció a les persones amb càncer

Mesa inaugural de la reunión

 

València, 25 de novembre de 2022.

L'Hospital Universitari Doctor Peset ha acollit aquest divendres la "III Reunió Interdepartamental de les Comissions de Teixits i Tumors de la Comunitat Valenciana", que reuneix representants d'equips multidisciplinaris de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu de posar en valor el seu treball per a millorar l'atenció a les persones amb càncer.
 
En aquesta edició, professionals sanitaris que atenen pacients amb càncer, integrants de comissions de tumors i professionals d'atenció primària, han centrat la seua discussió a establir quin és el millor model d'atenció i si aquest passa per la centralització dels serveis o per l'atenció en xarxa.
 
La jornada ha sigut inaugurada per Mariam García Layunta, Directora General d'Assistència Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que ha estat acompanyada per Francisco M. Dolz, Gerent del Departament de Salut de València – Doctor Peset.
 
"En el moment actual sorgeix la qüestió de si hem de passar d'estratègies planificades de manera parcel·lària que contemplen aspectes concrets de l'atenció oncològica, a estratègies integrals nascudes des de la base i que seguisquen el trajecte de la persona, des de la sospita del diagnòstic de càncer fins a la seua curació, seguiment o defunció, examinant quines són les necessitats en cada pas del camí i quina és la forma més òptima de satisfer-les", ha assenyalat Mariam García.
 
La reunió organitzada per la Comissió de Garantia de Qualitat de Teixits i Tumors del Departament de Salut de València – Doctor Peset ha destacat que l'atenció oncològica exigeix una bona coordinació entre professionals i nivells que permeta la continuïtat assistencial, donada la complexitat del pacient amb càncer que, amb freqüència, presenta processos comòrbids concurrents. 
 
"L'activitat col·laborativa entre professionals millora la qualitat assistencial i permet fomentar l'equitat en aquesta, al mateix temps que facilita l'intercanvi d'informació. No obstant això, està per definir quin és el millor model de treball col·laboratiu o xarxa que permeta mantindre l'equitat i optimitze la cura integral de la persona amb càncer", ha apuntat la doctora Inmaculada Maestu, cap d'Oncologia i vicepresidenta de la Comissió de Garantia de Qualitat de Teixits i Tumors del Departament de Salut de València – Doctor Peset.
 
Treball en xarxa
 
Durant la jornada, el doctor Sean Gómez Abril, president de la subcomissió de tumors digestius de l'Hospital Universitari Doctor Peset, ha presentat l'aplicació de la via RICA (Recuperació Intensificada en Cirurgia de l'Adult) en pacients diagnosticats de càncer colorectal, com a exemple de treball en xarxa dins del departament i en col·laboració amb altres hospitals del territori nacional.
 
"Aquesta via suposa un canvi radical en el maneig d'aquests pacients, ja que es tracta d'un enfocament global, multidisciplinari i en tots els nivells del departament. És un protocol que posa al pacient en el centre del procés i l'empodera des del primer instant i els seus resultats estan sent excel·lents", ha afirmat el doctor Gómez Abril.
 
Per part seua, Josep Maria Borrás, Director de l'Estratègia en Càncer del Sistema Nacional de Salut, ha assenyalat que és imprescindible definir què s'entén per treballar en xarxa i quins són els requisits necessaris per a això. Tanmateix, "aquesta forma d'organització no està exempta de dificultats conceptuals i administratives per al seu desenvolupament", tal com ha deixat clar Cristina Ruiz, subdirectora general de Planificació i Organització Assistencial de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.
 
Pacients i Atenció Primària
 
L'última part de la reunió s'ha dedicat al debat i posada en comú amb l'aportació de diferents representants dels agents implicats, en els quals s'inclou al pacient i a l'atenció primària. Aquests dos pilars són fonamentals per a l'èxit de qualsevol forma d'organització assistencial. 
 
De fet, tal com ha comentat la doctora Lucía Íscar, coordinadora mèdica del centre de salut Font de Sant Lluís, des d'Atenció Primària "és fonamental la coordinació amb la resta de l'equip que tracta a la persona amb càncer i l'accés a tota la informació que implica el seu procés per a garantir un correcte seguiment de la patologia i un adequat suport a la persona".
 
Amb aquesta jornada que ha acollit l'Hospital Universitari Doctor Peset s'ha buscat posar sobre la taula una necessitat que, centrada en el pacient, exigisca la consideració del procés assistencial "com un continu que relate el viatge del pacient i pose de manifest totes les estacions per les quals ha de passar durant aquest. Estacions que, per a un mateix procés de malaltia, impliquen múltiples professionals en les diferents etapes assistencials", ha assegurat la doctora Maestu.
 
La Comissió de Garantia de Qualitat de Teixits i Tumors del Departament de Salut de València – Doctor Peset està constituïda per representants de les especialitats mèdic-quirúrgiques de l'Hospital Universitari Doctor Peset, de Farmàcia, d'especialitats diagnòstiques, d'Infermeria, Atenció Primària, Hospitalització a domicili, Documentació Clínica, subcomissions de tumors específiques i representants de l'equip directiu, que treballen en col·laboració transversal perquè l'atenció oncològica siga íntegra, buscant l'excel·lència de manera sostenible.