NOTÍCIES

El Peset participa en COVIDRIVE, la plataforma internacional per a estudiar l'efectivitat de les vacunes contra la COVID-19

Personal sanitari administra la vacuna

 

València, 3 d'agost de 2021.

L'Àrea d'Investigació en Vacunes (AIV) de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) coordina COVIDRIVE, un projecte internacional que estimarà l'efectivitat de les vacunes contra la COVID-19 a Europa i que comença aquest mes.
 
A pesar que l'eficàcia de les vacunes per a la COVID-19 ha sigut àmpliament investigada en els assajos clínics, és necessari continuar avaluant-ne l'efectivitat per a resoldre les preguntes que els assajos clínics no poden. Quant dura la protecció? Quina és l'efectivitat de les vacunes contra les noves variants de SARS-CoV-2? Quina és l'efectivitat de les vacunes en grups de risc d'especial interés com els inmunocompromesos, embarassades o els subjectes amb condicions cròniques o comorbiditats?
 
"COVIDRIVE aportarà informació imprescindible a l'hora de dissenyar els programes de vacunació per a la COVID-19 a Europa i permetrà a les empreses farmacèutiques proporcionar les dades d'efectivitat vacunal requerides per les agències reguladores", explica el Dr. Antonio Carmona, investigador de l'AIV i coordinador científic del projecte COVIDRIVE.
 
"Donarem prioritat a l'estudi de l'efectivitat de les vacunes COVID-19 davant d'hospitalitzacions per la COVID-19. El fonament d'aquesta priorització és que les hospitalitzacions per la COVID-19 són una de les principals raons perquè els governs nacionals i regionals imposen mesures de salut pública com ara tancaments perimetrals, distanciament social i ús de màscares per a alleujar la càrrega de la malaltia en els sistemes de salut", explica el professor Javier Díez-Domingo, cap del Departament d'Investigació de Vacunes de la fundació FISABIO i co-coordinador de COVIDRIVE.
 
En aquesta plataforma, coordinada per l'AIV juntament amb l'empresa especialitzada en farmacovigilància i epidemiologia P95, participaran més de 35 hospitals de 10 països europeus. D'aquests hospitals, quatre són de la Comunitat Valenciana: l'Hospital Universitari Dr. Peset, l'Hospital General Universitari de Castelló, l'Hospital de la Marina Baixa i l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe. Aquests quatre centres proporcionaran dades hospitalàries a COVIDRIVE a través de la xarxa de vigilància de malalties respiratòries de la Comunitat Valenciana (VAHNSI), gestionada per l'AIV.
 
Durant els primers dos anys de vida, COVIDRIVE estudiarà l'efectivitat de les vacunes contra la COVID-19 d'AstraZeneca i Janssen. La resta d'empreses farmacèutiques que participen en COVIDRIVE (CureVac, Sanofi Pasteur i GSK, de moment) s'uniran a l'estudi a mesura que les seues vacunes arriben al mercat europeu.
 
"Disposar d'informació precisa i en temps real sobre la protecció que les diferents vacunes de la COVID-19 ofereixen contra les hospitalitzacions i les manifestacions severes de la malaltia és essencial per a una correcta presa de decisions quant a estratègies de vacunació contra la COVID-19. Centrant-nos, en primer lloc, a previndre de manera efectiva les hospitalitzacions i els ingressos per la COVID-19 greu podrem controlar la pandèmia i rebaixar la càrrega hospitalària al més prompte possible", comenta el doctor Carmona.
 
COVIDRIVE naix com una col·laboració publicoprivada a partir d'una plataforma ja existent per a l'estudi de les vacunes estacionals de la grip (DRIVE, un projecte que també coordina l'AIV).
 
Per a més informació sobre el projecte o sol·licituds de col·laboració per part d'hospitals/xarxes d'hospitals espanyoles consulteu el web del projecte (http://covidrive.eu) o envieu un correu electrònic a: antonio.carmona@fisabio.es.