NOTÍCIES

Els hospitals Doctor Peset i Provincial de Castelló analitzen els avanços exposats en el Congrés Americà d'Oncologia

Els hospitals Doctor Peset i Provincial de Castelló analitzen els avanços exposats en el Congrés Americà d'Oncologia

08/06/2023

Els hospitals Doctor Peset i Provincial de Castelló analitzen els avanços exposats en el Congrés Ame

  • Esta reunión permite acercar a los profesionales valencianos las principales conclusiones del reciente congreso de Chicago.
  • Los melanomas, tumores de cabeza y cuello, genitourinarios, de pulmón, ginecológicos, de mama y digestivos centran el análisis.
     

Els serveis d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Doctor Peset i del Consorci Hospital Provincial de Castelló han organitzat una jornada aquest dijous per a analitzar les principals conclusions del Congrés Anual de la Societat Americana d'Oncologia Clínica (ASCO).

 

Aquest congrés, celebrat del 2 al 6 de juny, ha sigut considerat el més rellevant en el diagnòstic i tractament del càncer a nivell mundial i, amb l'organització d'aquesta jornada, es busca facilitar que els especialistes valencians realitzen una actualització dels estudis més rellevants presentats en el congrés de forma quasi paral·lela a la seua celebració.

 

Al llarg de la vesprada d'aquest dijous, especialistes en Oncologia de diversos hospitals de la Comunitat Valenciana exposen els aspectes més destacats (highlights) que han sigut presentats en el congrés americà en àrees com ara melanoma i tumors de cap i coll, càncer genitourinari, de pulmó, ginecològic, de mama (local i metastàtic) i digestiu (colorectal i no colorectal).

 

La reunió, que aconsegueixen la seua 18a edició i recupera el format presencial, es pot seguir també en línia i permet acostar les discussions sobre els últims avanços en noves teràpies, investigació i cures que especialistes en càncer de tot el món han estat debatent aquesta mateixa setmana en ASCO sota el lema "Associació amb els pacients: la pedra angular de l'atenció i la investigació del càncer".

 

"Enguany, el congrés s'ha caracteritzat per remarcar tres pilars fonamentals: la necessitat d'universalitzar l'accés a la determinació de les dianes moleculars com a objectiu diagnòstic-terapèutic davant el creixent camp de fàrmacs específics en els diferents escenaris oncològics, la innovació en la cerca de minimitzar les estratègies que no suposen una aportació de valor en el procés terapèutic i el reconeixement del pacient com a pedra angular i motor de canvi en la cura i en la investigació", assenyala la doctora Inmaculada Maestu, Cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

 

Durant la reunió s'abordaran amb detall els diferents aspectes esmentats, donant l'oportunitat a l'assistent d'obtindre una informació general de la informació més rellevant comunicada en ASCO 2023.

 

Avanços en càncer de pulmó

 

El doctor Santiago Olmos, membre del Servei d'Oncologia Mèdica del Provincial de Castelló i coorganitzador de l'esdeveniment, apunta que en el congrés d'enguany han destacat fonamentalment avanços en càncer de pulmó. Principalment l'estudi ADAURA, que va provar un fàrmac anomenat Osimertinib en pacients amb càncer de pulmó no microcític en estadi precoç i amb mutació en el gen de la proteïna EGFR.

 

"Aquest medicament, que produeix un bloqueig en la producció d'aqueixa proteïna, mostra que els pacients que el reben redueixen el risc de mort en un 51% evitant la defunció d'un de cada dos pacients amb aquesta mena de tumor localitzat, sent la primera vegada que una teràpia dirigida aconsegueix millorar la supervivència en estadis precoços, i per tant, canviarà els estàndards de tractament", explica el doctor Olmos.

 

Un altre estudi de gran rellevància, que compta amb la participació d'Espanya i que suposarà un canvi en la pràctica habitual, és l'assaig INDIGO: en el qual un nou inhibidor de tirosinakinasa anomenat vorasidenib, és capaç de detindre durant anys l'evolució dels gliomes grau II amb mutació del gen IDH, retardant tractaments amb quimio i radioteràpia i amb important millora de qualitat de vida, ja que evita els seus coneguts efectes secundaris. Aquest tractament també passarà a ser un nou estàndard de cura per a aquesta mena de malalties

 

En ASCO 2023 s'han presentat, així mateix, dades de l'estudi Natalee, un assaig clínic internacional que combina ribociclib al costat de l'hormonoteràpia tradicional i s'aplica en pacients (dones o homes) amb càncer de mama precoç amb expressió de receptors hormonals (i absència de mutació her2), i l'objectiu de la qual era evitar la seua recaiguda.

 

"Aquest estudi mostra que l'addició de ribociclib redueix el risc de progressió tumoral en un 3% i per tant de curació amb tan sols tres anys de seguiment. Les dades són immadures i s'espera que encara puguen millorar amb el pas del temps, i, per tant, que aquest fàrmac s'afija a l'arsenal terapèutic habitual al costat d'abemaciclib, ja aprovat en càncer de mama precoç, encara que aquest cas en tumors de major risc", assegura Santiago Olmos.

 

Altres camps en els quals hi ha hagut interessants aportacions han sigut càncer de pròstata, càncer de coll uterí i càncer colorectal

 

La jornada conjunta de l'Hospital Universitari Doctor Peset i Consorci Hospital Provincial de Castelló es desenvolupa de 15.15 a 20.00 hores al Jardí Botànic de València. També pot seguir-se a través d'una plataforma que permet la interacció en línia de les persones interessades, la qual cosa contribueix a la difusió del coneixement.

Compartir

Galeria d'imatges

Els hospitals Doctor Peset i Provincial de Castelló analitzen els avanços exposats en el Congrés Americà d'Oncologia