NOTÍCIES

Sanitat recupera l'activitat prepandèmia en prevenció i atenció a la mutilació genital femenina

El psic`leg Felipe Hurtado atén una dona a la seua consulta

 

València, 5 de febrer de 2023.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha recuperat les xifres d'activitat prèvies a la pandèmia en la seua estratègia de prevenció i atenció a la mutilació genital femenina en la Comunitat Valenciana. Aquesta estratègia, posada en marxa en 2016 amb la creació del Protocol d'Atenció Sanitària davant la Mutilació Genital Femenina, s'ha consolidat entre professionals, administracions i associacions implicades i torna a nivells d'activitat similars a 2019.
 
Així ho ha comunicat el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, amb motiu de la celebració cada 6 de febrer del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina.
 
"La sensibilització i formació del personal sanitari per a detectar, atendre i previndre aquest greu problema de salut ha sigut molt àmplia i la coordinació entre equips i administracions està sent real. No oblidem que el nostre objectiu principal és evitar l'aparició de nous casos de mutilació genital en xiquetes que residisquen en la Comunitat Valenciana, així com atendre aquelles dones que ja l'han patida i presenten problemes de salut", ha assenyalat Mínguez.
 
La Unitat de Referència per a la Cirurgia Reconstructiva de la Mutilació Genital Femenina de la Comunitat Valenciana (situada a l'Hospital Universitari Doctor Peset) va valorar en 2022 a 23 dones de diferents països que havien sigut sotmeses a aquesta pràctica. Tres d'aquestes dones eren menors d'edat (entre 5 i 12 anys) i no han requerit cirurgia. Amb això, ja han sigut valorades 131 dones des que al juny de 2016 es creara la unitat de referència.
 
Així mateix, l'equip de professionals d'aquesta unitat va realitzar l'any passat 5 intervencions quirúrgiques de reconstrucció i té previstes 7 intervencions més, 3 d'elles programades ja per a aquest mateix mes de febrer. En total, el centre sanitari públic valencià ha realitzat 30 cirurgies en els últims 7 anys.
 
A més, aquestes dones reben atenció psico-sexual en el centre de salut sexual i reproductiva Font de Sant Lluís, que realitza el seguiment actualment de 15 dones. La unitat compta també, per a fer costat a aquestes dones, amb la col·laboració de l'agent de salut de base comunitària Aminata Soucko.
 
Detecció de nous casos
 
L'estratègia de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a previndre la mutilació genital femenina ha suposat en 2022 la detecció i seguiment de 41 nous casos sospitosos per part del personal d'Atenció Primària (principalment) i Hospitalària.
 
En aquest sentit, respecte a l'any passat s'ha incrementat en un 51,8% el nombre de casos sospitosos i en seguiment per part del personal sanitari, la qual cosa posa de manifest que actualment existeix un major coneixement d'aquests recursos assistencials, tant per part del personal sanitari com de les pacients i associacions en contacte amb aquesta població vulnerable.
 
De fet, cada any s'incrementen les accions formatives, sessions clíniques i xarrades dirigides a associacions en contacte amb dones que procedeixen de països en els quals la mutilació té un arrelament social i cultural. Durant l'any passat, es van realitzar 20 accions formatives en la Comunitat Valenciana.
 
El protocol permet oferir a la dona una atenció multidisciplinària per part dels serveis assistencials. De fet, professionals de pediatria, medicina de família, ginecologia, obstetrícia, matrones, infermeria, psicologia, treball social i Salut Pública treballen de manera coordinada per a detectar casos, així com per a valorar-los i fer-los seguiment en funció de les seues singularitats.
 
En l'àmbit pediàtric, s'estableix el seguiment de les xiquetes en risc en funció de l'àrea geogràfica de procedència i pels antecedents de mare que ha patit mutilació genital. En aqueix cas, s'activa un Full de Seguiment que possibilita un seguiment més exhaustiu de les menors.