NOTÍCIES

Reumatologia del Peset es converteix en el primer servei valencià a rebre una certificació per la seua atenció a les persones amb espondiloartritis axial

Equip de professionals durant l'entrega de la certificació

 

València, 14 de setembre de 2022.

El Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset s'ha convertit en el primer de la Comunitat Valenciana a rebre una certificació de la Societat Espanyola de Qualitat Assistencial (SECA) que acredita el seu nivell avançat en l'atenció a les persones amb espondiloartritis axial. 
 
El certificat ha sigut entregat aquest dimecres a l'equip de professionals de Reumatologia d'aquest hospital valencià i al Gerent del centre, Francisco M. Dolz, després d'una auditoria externa de la SECA que ha comprovat el compliment dels 10 estàndards (el 100%) que integren el que es coneix com la Norma SPACE. 
 
Aquests estàndards han sigut dissenyats per un grup d'experts i expertes en espondiloartritis axial amb l'objectiu de conéixer els nivells de qualitat que reben les persones amb aquesta patologia en els serveis de reumatologia del Sistema Nacional de Salut. El projecte, a més, està avalat per SEDISA (Societat Espanyola de Directius de la Salut) i compta amb el patrocini de Novartis.
 
En concret, les àrees avaluades, que li han fet mereixedor d'aquesta certificació, són la reducció de les demores, l'existència d'un canal de comunicació amb Atenció Primària per a accelerar diagnòstics, la valoració integral de la persona afectada (escala de dolor, capacitat funcional, mobilitat espinal), l'avaluació de l'efectivitat del tractament, l'atenció multidisciplinària, el seguiment radiogràfic i l'educació sanitària.
 
L'espondiloartritis axial és una malaltia inflamatòria crònica que afecta fonamentalment les articulacions de la columna vertebral, les quals tendeixen a soldar-se entre si, provocant una limitació de la mobilitat. També afecta a grans articulacions com els malucs, que pateixen danys irreversibles. Com a resultat final es produeix una pèrdua de flexibilitat de la columna, que queda rígida i fusionada. 
 
És una malaltia freqüent, amb una incidència d'uns 7 casos nous per cada 100.000 habitants a l'any (prevalença estimada de l'1,9% de la població). En estadis inicials afecta sobretot a persones joves, sent més rara la seua aparició per damunt dels 45 anys.
 
Actualment no existeix cap tractament capaç de curar definitivament la malaltia. No obstant això, sí que existeixen una sèrie de medicaments eficaços i tècniques de rehabilitació que alleugen el dolor i permeten una bona mobilitat, a fi d'aconseguir una bona qualitat de vida. 
 
Atenció integral
 
Actualment, l'Hospital Universitari Doctor Peset controla i tracta a al voltant de 450 persones amb espondiloartritis axial i se centra en millorar la seua qualitat de vida. El Servei de Reumatologia d'aquest centre públic valencià compta amb una consulta mèdica especialitzada en aquesta patologia equipada amb ecografia per a diagnòstic i seguiment de la malaltia i una altra consulta especialitzada d'infermeria. 
 
En molts casos, a més de columna i grans articulacions, hi ha afectació d'altres òrgans com els ulls, la pell o el tracte gastrointestinal. Tot això comporta limitacions per a diverses activitats laborals, domèstiques i socials. 
 
"De fet, s'estima que l'espondiloartritis axial comporta una pèrdua de treball anual mitjà de 62 dies per pacient. El 20% de les persones amb aquesta malaltia canvia de professió i a un altre 20% el porta a abandonar tota activitat professional i a una situació d'invalidesa permanent", ha explicat la doctora Èlia Valls, reumatòloga de l'Hospital Universitari Doctor Peset.
 
Per això, la col·laboració amb serveis com el de Dermatologia, Digestiu i Oftalmologia és constant per a aconseguir un maneig integral de la persona amb espondiloartritis axial. 
 
L'Hospital Universitari Doctor Peset també ha millorat i impulsat els circuits de derivació al Servei de Reumatología des d'Atenció Primària i Radiodiagnòstic per a aconseguir un diagnòstic i tractament precoços d'aquesta patologia que permeten evitar danys irreversibles a les persones que la pateixen. I ha potenciat la formació i sensibilització d'altres especialitats involucrades en el maneig de la patologia de l'aparell locomotor, com són Traumatologia i Rehabilitació.