NOTÍCIES

Professionals del Peset debaten sobre la violència de gènere que pateixen les dones en processos de salut i malaltia

Integrants de la primera taula redona de la jornada

 

València, 23 de novembre de 2022.

L'Hospital Universitari Doctor Peset ha acollit aquest dimecres la jornada "Violència de gènere en processos de salut i malaltia", un acte organitzat per la Comissió d'Igualtat i contra la Violència de Gènere del Departament de Salut de València – Doctor Peset amb motiu de la proximitat del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona (25 de novembre).
 
Enguany, la trobada ha tingut com a objectiu conéixer més en profunditat i des de diferents punts de vista, quines necessitats, quines amenaces i quin tipus de violència pateixen les dones embarassades, amb càncer o amb altres patologies com fibromiàlgia, diabetis o problemes de salut mental i trastorns de la conducta alimentària. Per a això s'ha comptat amb la participació de professionals de diferents àmbits i d'associacions de pacients que han obert el debat al públic assistent.
 
La jornada ha sigut inaugurada per Palmira Muñoz, responsable de la Unitat d'Igualtat de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que ha insistit en la necessitat de comunicar i actuar des de l'àmbit sanitari davant cada possible cas de violència de gènere i ha agraït la labor de les comissions de violència de gènere de cada departament de salut.
 
Per part seua, Francisco M. Dolz, Gerent del Departament de Salut de València – Doctor Peset, ha destacat que hi ha patologies i altres processos com la gestació "que augmenten la vulnerabilitat de la dona a la violència de gènere i moltes malalties que es veuen greument alterades quan la persona que les pateix viu en un entorn de violència de gènere, siga aquesta física o psicològica. Com a professionals de la salut tenim l'obligació d'estar alerta i de no donar l'esquena a aquesta realitat".
 
Violència en la gestació
 
En la primera taula redona de la jornada, Lidia Utrillas, matrona de l'Hospital Universitari de la Plana (Vila-real), ha aportat dades sobre l'impacte de la violència de gènere en la gestació, que pot tindre efectes nocius en la salut materna i neonatal: amenaça d'avortament, amenaça de part preterme, trencament prematur de membranes, baix pes al naixement, retard del creixement intrauterí, pèrdua fetal...
 
"La violència durant la gestació és un fenomen complex que requereix estudiar-se des d'una perspectiva multidimensional. Les embarassades que pateixen violència de gènere no assisteixen a les cites de control, tenen una mala nutrició, un inadequat augment de pes i un abús de substàncies. A més, la violència en la gestació pot causar sofriment psíquic i empitjorar la salut mental, així com augmentar els problemes ginecològics", ha assenyalat Lídia Utrillas.
 
La matrona ha presentat els resultats d'un estudi que es va realitzar en la maternitat de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe que apuntaven al fet que un 18,58% de les dones entrevistades havia patit violència de gènere (el 92,72% violència no física). La violència era major en dones joves, amb nivell d'estudis baix, de nacionalitat estrangera i amb fills previs.
 
"Cal fomentar l'atenció als diferents signes i símptomes de violència, així com preguntar obertament a les dones. L'Atenció Primària és l'esclavó essencial per a això. Hem d'oferir suport, proporcionar recursos educatius i promoure una adequada assistència ginecològica, especialment en matèria d'anticoncepció", ha conclòs la matrona de l'Hospital Universitari La Plana.
 
Patologia mental
 
La psiquiatra Eloisa Carabal, de la Unitat de Salut Mental de Font de Sant Lluís, ha posat l'accent sobre la violència de gènere que pateixen les dones amb trastorn mental greu (TMG). "Aquestes dones són un 70% més vulnerables a la violència de gènere, de fet, el risc de patir maltractament es multiplica entre 2 i 4 vegades respecte a les dones en general. A més, s'enfronten a estigmes que fan que la seua condició de víctimes es veja constantment qüestionada", ha argumentat la doctora Carabal.
 
Escoltar i acompanyar a la dona, treballar conjuntament amb serveis d'igualtat o serveis socials, tindre present els serveis d'atenció psicològica especialitzats, documentar la dada de la violència en la història clínica o la formació de professionals són algunes de les propostes que s'han posat sobre la taula en el jornada de l'Hospital Universitari Doctor Peset.
 
En la mateixa línia ha anat la intervenció de José María Rodríguez i José Manuel Almenara, residents de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Doctor Peset, que han parlat sobre la interrelació entre trastorns de la conducta alimentària (TCA) i violència de gènere. "En algunes pacients amb TCA veiem que hi ha antecedents de maltractament físic o psicològic previ, però també està el cas contrari en els quals una dona amb TCA acaba vivint una relació de violència de gènere perquè aquests trastorns les fan ser més dependents i vulnerables", han explicat.
 
Pacient oncològica
 
Un altre dels punts tractats durant la jornada ha sigut la violència de gènere en pacients oncològiques. El doctor Miguel Corbellas, oncòleg de l'Hospital Universitari Doctor Peset, ha assenyalat que el càncer és igual a discapacitat i que qualsevol dona amb càncer és molt més vulnerable i, per això, té més probabilitats de ser maltractada.
 
"El càncer suposa un major aïllament social i laboral i dificulta les relacions sentimentals, afecta a la sexualitat i provoca en alguns casos, distorsió corporal. Tot això fa que es puga prolongar o agreujar una situació de violència de gènere ja existent prèvia al diagnòstic, però també que es puguen desencadenar episodis nous de maltractament", ha afirmat el doctor Corbellas.
 
Aquesta mateixa visió s'ha destacat en la segona taula redona, on han participat associacions de pacients. Jéssica Sanchis, psicooncòloga de l'Associació Anemona de dones amb càncer de mama i ginecològic, ha demanat que els i les professionals sanitaris tinguen en compte la problemàtica prèvia que tenen les pacients quan reben el diagnòstic per a poder detectar casos de violència de gènere. "Aquest maltractament pot agreujar-se quan la dona amb càncer es veu obligada a redistribuir els seus rols per la malaltia i la seua parella ha d'assumir coses que abans no feia", ha apuntat.
 
Així mateix, Zahira Pérez, treballadora social de l'Associació Espanyola Contra el Càncer de València, ha destacat que l'aïllament que provoca el càncer en les dones empitjora el procés de la malaltia i incrementa la seua dependència (econòmica, emocional...) respecte a la parella, "per la qual cosa és encara més difícil trencar relacions en les quals existeix violència de gènere". 
 
Altres patologies
 
La jornada de l'Hospital Universitari Doctor Peset ha abordat el context de violència en altres patologies cròniques com la fibromiàlgia i la diabetis. Tant Alejandra Martín, psicòloga de l'Associació Valenciana de Fibromiàlgia (Avafi), com Maria Juesas, psicòloga de l'Associació Valenciana de Diabetis, han assenyalat que les patologies cròniques suposen sotmetre a la dona que les pateix a un estrés constant que les va danyant a poc a poc.
 
"Si la xarxa de suport amb la qual compten, la seua parella fonamentalment, els dona l'esquena o les sotmet a situacions de violència, les conseqüències físiques i psicològiques poden ser nefastes. Es troben aïllades i soles, ningú les cuida i acaben esgotades", han explicat.
 
La jornada ha conclòs amb la intervenció de l'actriu i dramaturga Marian Villaescusa que ha recreat la seua experiència com a dona amb càncer de mama que va patir un abandó després del diagnòstic.