NOTÍCIES

Medicina Nuclear del Peset completa la renovació dels seus equips amb la incorporació de dues gammacàmeres 

Una tècnica realitza una gammagrafia amb un equip nou

 

València, 5 de diciembre de 2022.

El Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari Doctor Peset pot realitzar qualsevol procediment diagnòstic i terapèutic inclòs en la cartera de serveis de l'especialitat. Això s'ha vist facilitat i complementat gràcies a l'actualització tecnològica dels equips que s'ha produït en els últims cinc anys.
 
A l'adquisició a la fi de 2017 per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública d'un nou PET-TC que ha potenciat l'activitat en oncologia i reforçat l'atenció a pacients amb deterioració cognitiva i altres patologies, es va sumar en 2019 un innovador sistema de navegació en quiròfan que possibilita la cirurgia radioguiada mínimament invasiva (identificació de gangli sentinella, localització de tumors no palpables...).
 
Ara l'Hospital Universitari Doctor Peset acaba d'incorporar dos equips d'SPECT-TC (gammacàmera amb tomografia computaritzada) que ha adquirit la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a través del Pla d'Inversions en Equips d'Alta Tecnologia del Sistema Nacional de Salut (INVEAT).
 
Aquesta incorporació d'equipament s'emmarca també en el "Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència", finançat per la Unió Europea-NextGenerationEU. 
 
El primer dels equips està en funcionament des del passat 7 de novembre i realitza una mitjana de 10 estudis diaris, principalment d'oncologia, estudis de parkinsonismes, exploracions cardíaques i exploracions funcionals renals. 
 
Aquesta mateixa setmana finalitzarà el muntatge i es procedirà al calibratge de la segona gammacàmera, que va arribar a l'Hospital Universitari Doctor Peset la setmana passada, i es posarà a la disposició de ciutadania i professionals. Entre els dos equips, s'ha realitzat una inversió d'1.369.272,3€, quantitat a la qual cal sumar el cost d'adequació de l'espai per a la seua instal·lació (199.700,78€).
 
Principals característiques
 
Els nous dispositius integren la imatge funcional tomogràfica (SPECT) amb la imatge anatòmica TC, una fusió que aporta, d'una banda, major sensibilitat (detectabilitat) de les lesions gràcies a la utilització de l'SPECT i, per una altra, especificitat i caracterització de les mateixes a través de l'ús de la tomografia computaritzada (TC).
 
La combinació de l'SPECT i del TC optimitza la seqüència d'exploracions d'imatge, acurtant el procés diagnòstic i evitant repeticions i dobles tècniques. Les gammacàmeres instal·lades asseguren, a més, una excel·lent qualitat d'imatge amb les dosis de radiació més baixes.
 
Més enllà de la millora en la delimitació i localització anatòmica de lesions tumorals, la nova tecnologia és molt útil en la caracterització del dolor per patologia osteoarticular benigna o de patologia broncopulmonar (tromboembolisme pulmonar), arterial coronària, parkinsonismes, hemorràgies digestives i altres.
 
Pla INVEAT
 
Aquest dispositiu forma part del Pla d'Inversions en Equips d'Alta Tecnologia del Sistema Nacional de Salut (INVEAT) per a la Comunitat Valenciana que, amb una inversió total de 81 milions, contempla la substitució o ampliació d'un total de 79 equipaments tecnològics d'avantguarda emprats per al diagnòstic de gran nombre de patologies i per al tractament de pacients, especialment persones amb malalties neurològiques, malalties rares o malalties oncològiques.
 
A més dels dos SPECT-TC i també dins del Pla INVEAT, l'Hospital Universitari Doctor Peset ja ha incorporat un TAC d'última generació i incorporarà a principis de 2023 un equip de radiologia intervencionista.