NOTÍCIES

Els hospitals Doctor Peset i Provincial de Castelló analitzen els avanços exposats en el Congrés americà d'Oncologia

Dos infermeres administren tractament en Hospital de Dia

 

València, 9 de juny de 2022.

Els serveis d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Doctor Peset i del Consorci Hospital Provincial de Castelló han organitzat unes jornades en línia, que durant els dies 9 i 10 de juny analitzaran les principals conclusions del Congrés Anual de la Societat Americana d'Oncologia Clínica (ASCO).
 
Aquest congrés, celebrat del 3 al 7 de juny, ha sigut considerat el més rellevant en el diagnòstic i tractament del càncer a nivell mundial i, amb l'organització d'aquestes jornades, es busca facilitar que els especialistes valencians realitzen una actualització dels estudis més rellevants presentats en el congrés de forma quasi paral·lela a la seua celebració.
 
Entre dijous i divendres, especialistes en Oncologia de diversos hospitals de la Comunitat Valenciana exposen els aspectes més destacats (highlights) que han sigut presentats en el congrés americà en àrees com el càncer genitourinari, de pulmó, melanoma, ginecològic, digestiu (colorectal i no colorectal) i de mama (local i metastàsic).
 
Les reunions, que aconsegueixen la seua 17a edició, es realitzen en dues vesprades consecutives per a poder acostar les discussions sobre els últims avanços en noves teràpies, investigació i cures que especialistes en càncer de tot el món han estat debatent aquesta mateixa setmana en ASCO sota el lema "Avançar en l'atenció equitativa del càncer a través de la innovació".
 
"A més dels resultats diagnòstics i terapèutics en diferents tumors, enguany es posa l'accent en la necessitat de redissenyar els estudis amb nous fàrmacs que permeten criteris d'elegibilitat aplicables a una població que ha demostrat ser diversa en la vida real, sense que existisca inequitat o barreres per raons geogràfiques, racials o d'edat, entre altres", assenyala la doctora Inmaculada Maestu, Cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Doctor Peset.
 
Però també, tal com explica la doctora Maestu, durant el congrés americà s'han fet evidents les oportunitats per a la incorporació de la telemedicina i de la intel·ligència artificial en el diagnòstic i tractament, així com l'atenció als llargs supervivents i, en definitiva, l'accés global a un diagnòstic i tractament precisos.
 
Avanços en mama i càncer colorectal
 
El doctor Santiago Olmos, membre del Servei d'Oncologia Mèdica del Provincial de Castelló i coorganitzador de l'esdeveniment, ha assenyalat que en el congrés d'enguany destaquen fonamentalment avanços en càncer de mama, principalment de l'assaig clínic DESTINY-Breast04 per a pacients amb tumors HER2 negatius en les quals es va provar l'anticòs conjugat trastuzumab deruxtecan enfront de quimioteràpia estàndard. 
 
"S'ha mostrat una reducció del 49% del risc de progressió del càncer i del 36% en el risc de mort enfront dels qui només van rebre quimioteràpia i s'ha duplicat la supervivència lliure de progressió. També s'ha identificat un nou subgrup de pacients, conegut com HER2 baix, en el qual el tractament conjugat ha demostrat eficàcia", ha apuntat el doctor Olmos.
 
D'altra banda, en ASCO 2022 s'ha posat en valor la supervivència en càncer colorectal metastàsic amb l'ús d'un anticòs monoclonal (panitumumab) que, associat a quimioteràpia, va millorar la supervivència general en pacients amb càncer colorectal amb mutació de RAS, enfront de l'estàndard actual (bevacizumab). De fet, s'ha aconseguit la supervivència més llarga mai informada en un assaig de fase III prospectiu de càncer colorectal metastàsic no operable i en primera línia de tractament.
 
Altres escenaris en els quals s'han produït avanços rellevants han sigut en els sarcomes d'Ewing, els gliomes pediàtrics i el mieloma múltiple.
 
Les jornades conjuntes de l'Hospital Universitari Doctor Peset i Consorci Hospital Provincial de Castelló es desenvolupen de 16.30 a 18.30 hores a través d'una plataforma que permet la interacció en línia de les persones interessades, la qual cosa contribueix a la difusió del coneixement.