NOTÍCIES

El Peset se suma als hospitals que compten amb banyera per a atendre parts 

Carolina Sánchez en la seua presentació al Fòrum

 

València, 12 de maig de 2022.

L'Hospital Universitari Doctor Peset està ultimant les obres per a la instal·lació d'una banyera d'hidroteràpia en l'àrea de paritoris, que estarà a la disposició de les embarassades en les pròximes setmanes per a alleujar el dolor en la fase de dilatació.
 
Així ho ha anunciat aquest dijous la matrona i supervisora de paritoris d'aquest hospital valencià, Carolina Sánchez, durant la 13 edició del Fòrum d'Infermeria del Departament de Salut de València – Doctor Peset, que se celebra amb motiu del Dia Internacional de la Infermera.
 
La de l'Hospital Universitari Doctor Peset és la primera banyera per a parts que s'instal·la en un hospital públic de la ciutat de València i la sisena de la Comunitat Valenciana, després de les dels centres de la Plana, Alcoi, Manises, Gandia i Elda. 
 
"La idea és oferir una atenció segura, consensuada i basada en l'evidència a totes les dones que acudeixen al nostre centre per a donar a llum, incorporant els avantatges que ofereix l'hidroteràpia per a alleujar el dolor de forma no farmacològica facilitant la relaxació i la mobilitat de la futura mare durant la fase de dilatació i reduint la nostra intervenció i la necessitat d'analgèsia epidural", ha assenyalat Carolina Sánchez.
 
El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Universitari Doctor Peset ha elaborat un complet protocol de part en l'aigua en el qual s'estableixen els criteris d'ús de la banyera, casos en els quals una dona no podrà usar-la (per patologies o complicacions en l'embaràs o en parts previs) o cures durant el seu ús, tant de la mare i el fetus, com de la temperatura i qualitat de l'aigua.
 
Millora de la qualitat
 
La incorporació de la banyera a l'àrea de paritoris és un esglaó més de l'estratègia de gestió per a millorar la qualitat de l'atenció al part que va iniciar l'Hospital Universitari Doctor Peset en 2015 i que pretén convertir el part en una experiència positiva per a totes les dones i els seus acompanyants.
 
Des de llavors s'han posat en marxa importants protocols com el de contacte pell amb pell i acompanyament en cesàries, el d'atenció al puerperi immediat, el d'extracció prenatal de calostre o el d'atenció a la mort i dol perinatal, entre altres. 
 
També s'han realitzat cursos de formació i jornades, s'ha reformat tot l'espai de l'àrea de paritoris amb elements facilitadors per a l'atenció al part normal (lianes, esfero-dinàmia, ambient càlid...) i es realitzen sessions mensuals dirigides a gestants i famílies.
 
Gràcies a aquesta estratègia, des de 2015 la taxa de cesàries s'ha reduït en més de 4 punts (en 2021 ha sigut del 23%), les episiotomies han passat del 45,89% al 13,22%, les gestants d'altres departaments s'han incrementat del 2,39% al 9,79% i el nombre d'agraïments s'ha duplicat.
 
Fòrum d'Infermeria
 
Totes aquestes dades s'han donat a conéixer en el Fòrum d'Infermeria del Departament de Salut de València – Doctor Peset, una trobada que ha tornat a celebrar-se després del parèntesi de la pandèmia per a difondre una selecció de la producció científica infermera d'aquest departament generada durant l'any anterior, fomentar l'esperit investigador i mostrar el panorama actual quant a innovació d'infermeria.
 
La ponència inaugural, "La mirada infermera, desafiament de futur", ha sigut pronunciada per María José Lloria, Comissionada d'Atenció Primària i Comunitària del Sistema Valencià de Salut.
 
En aquesta 13 edició del fòrum s'han abordat temes com el repte de la vacunació massiva, l'adaptació de banys per a persones portadores d'ostomies, el maneig de nous tractaments en el domicili o la cura de les persones amb disfàgia. Així mateix, s'han presentat 5 pòsters, 6 comunicacions, 1 tesi doctoral i 2 treballs de fi de grau. Tot realitzat pel personal d'infermeria.