NOTÍCIES

El Peset redueix la mortalitat per septicèmia d'un 24% a un 12% en els últims deu anys

Part de l'equip septicèmia mirant alertes

 

València, 13 de març de 2023.

L'Hospital Universitari Doctor Peset ha aconseguit reduir la mortalitat per septicèmia d'un 24% a un 12% en els últims deu anys gràcies a la incorporació d'alertes automàtiques (la primera va ser creada per aquest centre de manera pionera a Espanya), l'aplicació del Codi Septicèmia i de programes racionals d'optimització d'antibiòtics (PROA).
 
Aquests excel·lents resultats s'han presentat aquest matí en la "6a Trobada Multidisciplinària Codi Septicèmia", que ha acollit l'hospital públic valencià i que busca actualitzar els coneixements en alertes informàtiques aplicades al desenvolupament dels codis septicèmia i els programes racionals d'optimització d'antibiòtics. A més, s'ha analitzat l'experiència pilot d'intel·ligència artificial en la Unitat de Septicèmia de l'Hospital Són Llàtzer, de Mallorca.
 
L'Hospital Universitari Doctor Peset va crear en 2012 la segona Unitat de Septicèmia d'Espanya (la primera va ser la de l'Hospital Són Llàtzer). Des d'aleshores s'han revisat 6.000 pacients amb septicèmia greu en el centre i, a més de reduir la mortalitat a la meitat, s'ha aconseguit disminuir el temps de diagnòstic del procés, obtindre una actuació més precoç i una millora del tractament empíric adequat, que ja s'aplica en el 92% de les persones amb septicèmia greu (enfront del 73% anterior).
 
La septicèmia és una resposta de l'organisme davant una infecció que, clínicament, pot manifestar-se de diverses formes, des d'en un simple refredat fins a, en casos greus, en una fallada dels òrgans vitals que pot provocar la mort de la persona afectada. De fet, és la principal causa de mort als hospitals espanyols, per davant de patologies més conegudes com l'infart agut de miocardi, l'ictus o diferents tipus de tumors.
 
Aquesta malaltia, que sol produir febre i dolor, té com a millor tractament l'antibiòtic. Però és de vital importància detectar-la precoçment, ja que el tractament és més efectiu si s'aplica abans d'una hora des de l'aparició de la septicèmia i, com a màxim, en el termini de tres hores.
 
1.000 pacients a l'any
 
En l'actualitat, i després de la creació del nou programa racional d'optimització d'antibiòtics en 2017, basat en tres tipus d'alerta, l'equip PROA de l'Hospital Universitari Doctor Peset estudia una mitjana de 1.000 pacients a l'any.
 
Aquest equip multidisciplinari (amb especialistes de medicina intensiva, microbiologia, curta estada, farmàcia, medicina interna i anestèsia i reanimació) ha aconseguit que el temps d'actuació siga menor de 24 hores en el 71% dels casos, promovent la desescalada antibiòtica, disminuint els costos en farmàcia i millorant l'ecologia dels microorganismes multiresistents. 
 
Recentment, a partir de les noves definicions de septicèmia (Septicèmia 3), l'Hospital Universitari Doctor Peset ha incorporat una nova alerta automàtica de septicèmia que permet detectar per diversos algorismes diagnòstics a pacients amb possibilitats de tindre o desenvolupar aquesta patologia. 
 
"Aquesta nova alerta ha millorat la sensibilitat i especificitat de l'alerta anterior que usàvem, amb el que ara arribem a valors predictors positius del 33% (partim del 3,3%) i valors predictius negatius del 99%", ha assenyalat el doctor Rafael Zaragoza, cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Doctor Peset.
 
Ponents internacionals
 
La "6a Trobada Multidisciplinària Internacional Codi Septicèmia" ha comptat amb ponents internacionals de gran prestigi com Javier Pérez-Fernández, secretari general de la World Federation of Intensive and Critical Care; Alfredo Matos, de la Federació Panamericana Ibèrica de Medicina Crítica i Teràpia Intensiva (FEPIMCTI); Joseph Nates, de l'Anderson Cancer Center de Houston (Texas, els EUA) o Néstor Raimondi, de l'Hospital Fernández de Buenos Aires (l'Argentina).
 
Amb les seues aportacions s'ha pogut debatre els diferents contrastos en el tractament de la septicèmia en el món. Així mateix, en aquesta trobada s'ha presentat el futur document mundial de consens del Codi Septicèmia en l'elaboració del qual participa de manera activa l'Hospital Universitari Doctor Peset.