NOTÍCIES

El Peset incorpora un nou TAC d'última generació que redueix fins a un 50% la radiació  

Dos operaris munten el nou TAC

 

València, 22 de juny de 2022.

L'Hospital Universitari Doctor Peset ha iniciat el muntatge d'un nou TAC (tomografia axial computaritzada) d'última generació adquirit per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a través del Pla d'Inversions en Equips d'Alta Tecnologia del Sistema Nacional de Salut (INVEAT).
 
Aquesta incorporació d'equipament s'emmarca també en el "Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència", finançat per la Unió Europea-NextGenerationEU
 
El nou dispositiu obté 128 talls del cos humà cada vegada que es realitza un dispar, amb el que és molt més ràpid i precís que l'equip al qual substitueix. A més, compta amb un sistema basat en tecnologia d'Intel·ligència Artificial (IA) que facilita el seu ús i l'eficiència operativa.
 
Així mateix, redueix fins a un 50% la radiació a la qual se sotmet a cada pacient i compta amb capacitats avançades en cardio TC, intervencionisme, neurologia i traumatologia.
 
"Amb aquest equip millora la nostra capacitat de diagnòstic i tractament de determinades patologies. Disposa d'un sistema d'escòpia per a intervencionisme amb detecció de la punta de l'agulla i visualització prèvia de la trajectòria que ens permet veure les imatges en temps real i també en 3D mentre realitzem un estudi", ha assenyalat el doctor Tomás Ripollés, cap del Servei de Radiodiagnòstic de l'Hospital Universitari Doctor Peset.
 
Millora del Codi Ictus
 
Aquest nou equip de TAC també amplia la perfusió cerebral, amb la consegüent millora de l'atenció del Codi Ictus i permet segmentar òrgans (pulmó, fetge...), sostraure les estructures òssies per a realitzar un millor estudi d'una zona i etiquetar automàticament l'arbre coronari i altres vasos, o segments de la columna vertebral, entre altres millores.
 
Es tracta d'un equip més ampli i còmode per a la persona que se sotmet a l'estudi i redueix el consum elèctric d'operació i refrigeració de la sala, amb el que s'optimitza en fins a un 30% l'ús energètic.
 
Està previst que el nou dispositiu estiga a la disposició de la ciutadania després del muntatge, calibratge i formació del personal. Ha suposat una inversió de 477.694€, als quals cal sumar el cost d'adequació de l'espai per a la seua instal·lació (80.237€).
 
L'Hospital Universitari Doctor Peset va realitzar en 2021 un total de 23.907 estudis amb TAC. La rapidesa i precisió de les imatges que proporciona el nou equip seran especialment útils en els més de 8.700 TAC urgents que es fan anualment en aquest hospital públic valencià.
 
Pla INVEAT
 
Aquest dispositiu forma part del Pla d'Inversions en Equips d'Alta Tecnologia del Sistema Nacional de Salut (INVEAT) per a la Comunitat Valenciana que, amb una inversió total de 81 milions, contempla la substitució o ampliació d'un total de 79 equipaments tecnològics d'avantguarda emprats per al diagnòstic de gran nombre de patologies i per al tractament de pacients, especialment persones amb malalties neurològiques, malalties rares o malalties oncològiques.
 
A més d'un nou TAC i també dins del Pla INVEAT, l'Hospital Universitari Doctor Peset incorporarà després de l'estiu 2 noves unitats de tomografia automatitzada per emissió de fotó únic (SPECT o SPECT-TAC) i un equip de radiologia intervencionista.