NOTÍCIES

Sanitat ultima una nova versió del Protocol d'atenció integral a les víctimes d'agressions sexuals de la Comunitat Valenciana

Sanitat ultima una nova versió del Protocol d'atenció integral a les víctimes d'agressions sexuals de la Comunitat Valenciana

22/11/2023

Sanitat ultima una nova versió del Protocol d'atenció integral a les víctimes d'agressions sexuals d

•    El nombre de persones ateses en el sistema sanitari per agressions i abusos sexuals s'ha incrementat prop d'un 58% en un any
•    Les agressions múltiples o a menors són aspectes preocupants en l'evolució d'esta mena de delictes
•    L'increment s'atribueix a diversos factors, entre ells, la major conscienciació social, menys por de denunciar o una resposta específica des dels departaments implicats
 

 

La Conselleria de Sanitat està ultimant una nova versió del seu ‘Protocol d'atenció integral, sanitària i judicial a víctimes d'agressions sexuals de la Comunitat Valenciana’, que incorporarà l'experiència adquirida a través del seguiment de l'aplicació del protocol que existeix des de 2019.


Este protocol pretén donar una resposta des de l'àmbit sanitari amb una perspectiva multidisciplinària, que inclou tots els àmbits de l'administració implicats en l'atenció a les víctimes d'agressions sexuals: sanitat, medicina forense, serveis especialitzats, jutjats, forces i cossos de seguretat.


“Per a poder previndre les agressions sexuals i atendre les víctimes és indispensable comprendre la dinàmica d'este fenomen, observar la tendència que segueix el nombre de víctimes, el seu perfil sociodemogràfic, així com l'evolució preocupant que s'ha viscut en els últims anys amb casos d'agressions múltiples o a menors. La nova versió del protocol incorpora totes les millores que l'experiència ens ha anat revelant”, ha explicat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez.


S'ha produït un increment significatiu del nombre de persones ateses en el sistema sanitari per agressions o abusos sexuals. Tant és així, que l'any 2021 es van registrar 448 casos i l'any 2022 es van atendre 707 casos, la qual cosa suposa un increment pròxim al 58%. Estes dades coincideixen amb els aportats des d'altres àmbits com el judicial o forense.


Els experts i expertes atribueixen l'augment registrat a diversos factors. Entre ells, una major conscienciació social, menys por de denunciar, o una resposta específica des dels departaments implicats, tant sanitaris, policials, etc. En el cas concret de l'àmbit sanitari les víctimes han augmentat la seua confiança en el sistema i cada vegada més acudeixen als hospitals o centres de salut per a denunciar els seus respectius casos.


Les dones representen el 91% del total d'agressions sexuals en la seqüència de dades dels anys 2019-2022 obtinguda per la comissió de seguiment del ‘Protocol d'atenció integral, sanitària i judicial a víctimes d'agressions sexuals de la Comunitat Valenciana’. En 2022 el grup d'edat més representat és el de 20 a 24 anys, seguit del grup de 15 a 19 anys i, en tercer lloc, el de 25 a 29 anys i, a escassa distància, el grup de 10 a 14 anys.


La distribució geogràfica de les agressions sexuals ateses es concentra en els departaments de salut que corresponen a les grans ciutats (Alacant, Castelló i València), al costat de les ciutats que són destinació turística i costa.


Jornada específica


Totes estes dades, així com la revisió del protocol, s'han abordat este dimecres en la jornada organitzada pel departament de salut de València – Doctor Peset amb motiu de la proximitat del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, que es commemora cada 25 de novembre. 


La trobada ha reunit especialistes de l'àmbit sanitari, judicial, forense i recursos especials socials sota el títol ‘Agressions sexuals, una realitat’. Amb este debat s'ha pretés aprofundir en la forma correcta d'aplicar el protocol d'atenció integral a víctimes de violència sexual per a aconseguir que se senten segures, es minimitze el mal de l'agressió sobre la seua salut i es garantisca l'eficàcia de les actuacions judicials i policials.


“L'abordatge de les agressions sexuals requereix de la intervenció de serveis sanitaris, judicials, policials i socials coordinats amb eficàcia i homogeneïtat. I també, comptar amb professionals que tinguen la sensibilitat i la formació necessàries per a tractar les diferents manifestacions de la violència contra les dones, incloses les agressions sexuals”, ha conclòs el titular de Sanitat, Marciano Gómez.
 

Compartir

Galeria d'imatges

Sanitat ultima una nova versió del Protocol d'atenció integral a les víctimes d'agressions sexuals de la Comunitat Valenciana