NOTÍCIES

Sanitat prioritza la protecció de les menors en risc en l'actualització del seu protocol d'atenció davant la mutilació femenina

Sanitat prioritza la protecció de les menors en risc en l'actualització del seu protocol d'atenció davant la mutilació femenina

05/02/2025

Sanitat prioritza la protecció de les menors en risc en l'actualització del seu protocol d'atenció d

•    49 dones mutilades s'han sotmés a una reconstrucció en la unitat de referència situada a l'Hospital Doctor Peset 
•    Una jornada dona a conéixer la realitat de les dones sotmeses a esta pràctica i la necessitat de previndre nous casos en menors

 

La Conselleria de Sanitat ha actualitzat el Protocol d'Atenció Sanitària davant la Mutilació Genital Femenina, que es va publicar per primera vegada en 2016, per a aconseguir una major agilitat en la detecció de casos, facilitar la consulta de tots els procediments a seguir i protegir les quasi 1.300 menors que viuen en el nostre territori i que estan en risc de ser mutilades pel seu país d'origen. 

 

Entre les principals novetats d'esta actualització, que estarà disponible en breu per a tots els professionals, destaca la creació d'una alerta en el Sistema d'Informació Ambulatòria (SIA) per a facilitar el seguiment dels casos de xiquetes les mares de les quals han sigut mutilades.

 

A més, la història clínica electrònica conta ja amb una fulla d'interconsulta perquè els serveis de Ginecologia de qualsevol departament de salut puguen derivar a les dones diagnosticades a la Unitat de Referència per a la Cirurgia Reconstructiva de la Mutilació Genital Femenina de la Comunitat Valenciana, situada a l'Hospital Universitari Doctor Peset.

 

Precisament, esta unitat de referència, creada al juny de 2016, va valorar a 22 dones en 2024. D'elles, 2 eren menors que havien sigut mutilades abans d'arribar a la Comunitat Valenciana. Des de la seua creació, la unitat ha atés 169 dones i xiquetes i ha realitzat 49 intervencions quirúrgiques de reconstrucció per a evitar les greus seqüeles genitourinàries i ginecològiques que esta mutilació provoca en molts casos.

 

Així mateix, estes dones també reben assistència psicosexual com a part de l'atenció integral que presta la unitat de referència. En estos moments, hi ha 26 dones en seguiment per part de l'equip de professionals de la unitat, que també compten amb el suport d'agents de salut de base comunitària.

 

De les dones que han acudit a esta unitat de referència, el 36,5% va patir algun tipus de violència en el seu lloc d'origen, un 30,7% va tindre un matrimoni forçat i un 9,6% va ser víctima de tràfic de persones.

 

“Malgrat la poca prevalença en el nostre mitjà, la mutilació genital no deixa de ser una violació dels drets humans de les dones i de les xiquetes que són mutilades i la repercussió sobre la seua salut és tan important que és necessari continuar treballant en este sentit i continuar formant als professionals sanitaris”, ha assenyalat la doctora Reyes Balanzá, cap del servei de Ginecologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

 

Tolerància zero

 

Amb motiu de la celebració cada 6 de febrer del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, la Comissió d'Igualtat i contra la Violència de Gènere de l'Hospital Universitari Doctor Peset ha organitzat este dimecres la jornada ‘Mutilació genital femenina. Una cosa aliena en el nostre mitjà?’.

 

La jornada ha sigut inaugurada per Felipe del Baño, Comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona de la Vicepresidència primera i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Vivenda, que ha estat acompanyat per Palmira Muñoz, responsable de la Unitat d'Igualtat de la Conselleria de Sanitat, Luis Ibáñez, gerent del departament de salut de València – Doctor Peset i Mª Amparo Antonaya, responsable de la Comissió d'Igualtat i contra la Violència de Gènere d'este departament.

 

La trobada ha servit per a donar a conéixer la realitat de les dones sotmeses a mutilació genital i la necessitat de previndre nous casos en menors de risc. També s'han exposat les conseqüències que esta pràctica té a nivell de la salut integral d'estes dones (física, psíquica i sexual) i les conseqüències legals per a les famílies si les menors són mutilades.

 

Així mateix, s'ha informat sobre les obligacions dels professionals sanitaris davant qualsevol sospita o diagnòstic de mutilació genital femenina, s'ha explicat el funcionament de la unitat de referència de l'Hospital Universitari Doctor Peset i s'ha donat a conéixer el Protocol d'Atenció Sanitària davant la Mutilació Genital Femenina de la Conselleria de Sanitat.

 

Este innovador protocol permet oferir a la dona una atenció multidisciplinària per part dels serveis assistencials. De fet, professionals de Pediatria, Medicina Familiar i Comunitària, Ginecologia, Obstetrícia, Comares, Infermeria, Psicologia, Treball Social i Salut Pública, treballen de manera coordinada per a detectar casos, així com per a valorar-los i fer-los seguiment en funció de les seues singularitats.
 

Compartir

Galeria d'imatges