NOTÍCIES

Més de 250 veïns i veïnes de L'Horta Sud participen en una caminada saludable per a promoure l'exercici físic en grup

Més de 250 veïns i veïnes de L'Horta Sud participen en una caminada saludable per a promoure l'exercici físic en grup

30/03/2023

Més de 250 veïns i veïnes de L'Horta Sud participen en una caminada saludable per a promoure l'exerc

  • La iniciativa ha sido impulsada por el centro de salud pública de Alzira y los departamentos de salud València – La Fe y Doctor Peset.
  • En esta primera edición han participado ocho municipios en un recorrido circular de 8,5 km por el marjal de Alfafar.

Més de 250 persones han participat aquest matí en la I Trobada l'Horta Sud Camina, una iniciativa organitzada pels departaments de salut València - La Fe i Doctor Peset, en col·laboració amb el centre de salut pública d'Alzira, per a millorar la salut de la població.

 

Amb aquesta trobada es pretén promoure l'activitat física entre els veïns dels municipis de l'Horta Sud, ja que l'evidència científica confirma que la practica regular d'exercici físic prevé malalties cròniques i incrementa la qualitat de vida de les persones.

 

A la Trobada han acudit les persones que ja formen part dels programes Camina de diversos municipis i altres que han volgut sumar-se a aquest passeig.

 

Amb els programa Camina i amb aquesta trobada grupal es compleixen tres objectius fonamentals: "millorar l'estat físic de les persones, contribuir al benestar emocional en realitzar una activitat en companyia i aconseguir un benefici social, de cohesió i sociabilitat, de pertinença a un grup, evitant la soledat no desitjada i aconseguint un envelliment actiu", ha explicat Amparo Ródenas, infermera del Departament de Promoció de la Salut del centre de salut pública d'Alzira.

 

Ródenas ha afegit que diferents estudis "confirmen que l'exercici físic ajuda a la prevenció de patologies cròniques, com per exemple la diabetis, l'obesitat o la hipertensió, entre altres, i contribueix a la reducció de consum de fàrmacs i a millorar l'esperança de vida, per això és tan important aquesta iniciativa".

 

En la I Trobada l'Horta Sud Camina han participat un total de huit municipis: Albal, Alcàsser, Alfafar, Benetússer, Beniparrell, Catarroja, Massanassa i Sedaví que han realitzat un recorregut de 8,5 km per la marjal d'Alfafar.

 

El programa Camina ja es desenvolupa en alguns municipis que realitzen caminades setmanals o mensuals per a promoure l'activitat física. Inicialment, el programa es va impulsar en els municipis de la Ribera i progressivament s'ha anat estenent a altres municipis de diferents comarques de la Comunitat Valenciana, entre ells els de L'Horta Sud, pertanyents als departaments de salut València - Doctor Peset i La Fe.

 

El programa Camina és un projecte de participació comunitària on les persones estan des del principi en el disseny de rutes i la confecció del cronograma de les caminades i activitats.

 

Al mateix temps, contempla la prescripció d'activitat física des de les consultes de medicina, infermeria, comare, fisioteràpia i serveis socials, on poden recomanar i prescriure aquesta activitat.

 

Majoritàriament estan participant dones d'entre 55 i 75 anys que realitzen passejos d'una hora de duració, una o dues vegades per setmana. Al principi es realitza un calfament, a continuació la marxa i al final uns estiraments.

 

Generalment s'organitzen des dels centres de salut i solen anar acompanyats de personal sanitari del centre o de personal tècnic de l'ajuntament del municipi. Les caminades es complementen amb tallers d'alimentació i altres activitats en grup.

 

Els centres de salut realitzen una avaluació prèvia a l'inici del "curs" al setembre-octubre i una altra valoració de salut dels participants en finalitzar al juny, sempre que hagen assistit a almenys un total del 80% de les sessions.

Compartir

Galeria d'imatges

Més de 250 veïns i veïnes de L'Horta Sud participen en una caminada saludable per a promoure l'exercici físic en grup