NOTÍCIES

Els hospitals Doctor Peset i Pare Jofré reprenen la seua jornada conjunta de bioètica amb un acostament a la salut mental i a les persones vulnerables

Els hospitals Doctor Peset i Pare Jofré reprenen la seua jornada conjunta de bioètica amb un acostament a la salut mental i a les persones vulnerables

18/05/2023

Els hospitals Doctor Peset i Pare Jofré reprenen la seua jornada conjunta de bioètica amb un acostam

  • Además de profesionales del ámbito sanitario, se ha contado con la participación de diferentes colectivos, asociaciones y organismos.
  • Los Comités de Bioética Asistencial se configuran como un órgano interdisciplinar de carácter asesor y consultivo.

Els Comités de Bioètica Assistencial del Departament de Salut de València – Doctor Peset i de l'Hospital Pare Jofré han organitzat aquest dijous la seua 2a Jornada de Bioètica després de l'aturada dels últims tres anys a conseqüència de la pandèmia.

 

En una jornada a la qual han assistit professionals de l'àmbit sanitari i social, membres de diferents comités de bioètica, pacients i familiars, i gestors sanitaris, s'ha pretés crear un espai de debat i reflexió sobre la salut mental i les persones vulnerables des de la perspectiva de la Bioètica.

 

Sota el títol "Bioètica, discapacitat i vulnerabilitat", la jornada s'ha distribuït en una conferència inaugural a càrrec de José Luis Guinot, president de l'Associació Viktor E. Frankl, i dues taules redones.

 

En la primera d'elles, "Salut mental: fets i drets", s'ha abordat la problemàtica de la salut mental i les dificultats de l'atenció a les persones amb patologia mental aplicant els principis bioètics i els mitjans amb els quals es compta per a això.

 

La segona taula redona, "Persones vulnerables: fets i drets", ha incidit en la realitat que viuen les persones amb alguna mena de vulnerabilitat i en els drets que la societat i les lleis els atorguen, així com en l'anàlisi bioètic del desenvolupament d'aquests.

 

A més de professionals dels dos hospitals organitzadors, s'ha comptat amb la participació de diferents col·lectius, associacions i organismes com l'Associació Viktor E. Frankl, la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, Imaginave, Associació Dignitas Vitae, Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Missatgers de la Pau i Creu Roja.

 

Òrgan assessor i consultiu

 

Els Comités de Bioètica Assistencial (CBA) es configuren com un òrgan interdisciplinari de caràcter assessor i consultiu al servei de professionals, pacients i institucions sanitàries. Les seues actuacions es dirigeixen a la deliberació dels conflictes ètics que es puguen plantejar en la pràctica clínica, mitjançant el diàleg i la transigència.

 

Aquests comités tenen com a finalitat principal examinar i assessorar en la resolució de les situacions de conflicte ètic que sorgisquen perquè, en tot cas, quede emparada la dignitat de les persones i la qualitat de l'atenció sanitària. A més, també són els encarregats de fomentar la difusió de la bioètica entre professionals, pacients i persones usuàries dels centres sanitaris.

Compartir

Galeria d'imatges

Els hospitals Doctor Peset i Pare Jofré reprenen la seua jornada conjunta de bioètica amb un acostament a la salut mental i a les persones vulnerables