NOTÍCIES

La cuina de l'Hospital Universitari Doctor Peset obté 4 certificacions ISO en menys d'un any

La cuina de l'Hospital Universitari Doctor Peset obté 4 certificacions ISO en menys d'un any

03/09/2023

La cuina de l'Hospital Universitari Doctor Peset obté 4 certificacions ISO en menys d'un any

•    Aquestes acreditacions avaluen la qualitat, innocuïtat i seguretat dels aliments, a més de l'impacte mediambiental i la seguretat laboral.
•    Durant 2023 s'ha renovat el mobiliari d'aquest servei, així com diferents equips per a adaptar-los a les últimes tecnologies.

El Servei de Cuina de l'Hospital Universitari Doctor Peset ha obtingut en l'últim any les certificacions de qualitat ISO 9001:2015, 14001:2015, 45001:2018 i 22000, que reconeixen l'esforç realitzat per a aconseguir que tot el procés de manipulació i elaboració dels aliments que se serveixen a les persones hospitalitzades es realitza no sols amb les màximes garanties i requisits de qualitat, innocuïtat i seguretat, sinó respectant a més el medi ambient i la salut i seguretat dels treballadors i treballadores. 

 

En concret, l'ISO 9001 determina els requisits mínims per a implantar un Sistema de Gestió de Qualitat centrat en el disseny, desenvolupament i elaboració de menjars preparats en el propi centre hospitalari i transportades per al seu lliurament en col·lectivitats diverses. Per a això, es planifica, es controla i es mesura l'eficàcia de tots els processos que es realitzen diàriament en el Servei de Cuina d'aquest hospital públic valencià (recepció de matèries primeres, manipulació, preparació i cuinat, i lliurament del menjar).

 

Així mateix, l'ISO 14001 de Gestió Mediambiental estableix models de producció que s'aproximen a l'equilibri en el desenvolupament sostenible: reciclatge del material, mesures per a evitar la contaminació (emissió de gasos, utilització de substàncies nocives o perilloses, etc.), política restrictiva en la utilització de materials (paper, fusta, etc.) i d'energia (aigua, llum, calefacció…) i separació en origen dels residus dels grups I i II generats en el servei.

 

La certificació ISO 45001 obtinguda per la cuina de l'Hospital Universitari Doctor Peset es basa en un sistema de gestió de salut i seguretat en el treball i és la norma internacional destinada a protegir els treballadors i treballadores, així com a visitants, d'accidents i malalties laborals.

 

Finalment, l'ISO 22000 permet garantir la innocuïtat dels aliments al llarg de tota la cadena alimentària fins que arriben al pacient. És una de les normes ISO més exigents quant als criteris d'avaluació i certifica l'existència d'un sistema de gestió de la seguretat alimentària. A més, permet controlar riscos i impactes ambientals i assegura el compliment de la normativa en matèria alimentària, entre altres avantatges.

 

580 menús diaris

 

El Servei de Cuina de l'Hospital Universitari Doctor Peset elabora diàriament uns 580 menús, tant per a aquest centre com per a l'hospital Pare Jofré. Per a això, compta amb 20 professionals per torn (entre marmitons/es, cuiners/es, magatzemers, dietistes, supervisora i governant de cuina) que, amb la col·laboració del Servei d'Endocrinologia i Nutrició i del personal d'Infermeria, s'encarreguen que cada pacient reba el seu menjar en les millors condicions.

 

La cuina de l'Hospital Universitari Doctor Peset ha renovat durant 2023 el seu mobiliari: taules de treball, piles de fregat en cambres fredes de preparacions, carros de parament i prestatgeries. A més, s'han instal·lat un forn industrial d'última generació, una marmita de 300 litres de capacitat per a l'elaboració dels primers plats, 2 fregidores, 2 paelles basculants i 1 robot texturitzador per a modificació de textures adaptades a les patologies de pacients.

 

La renovació no acaba ací, ja que ara se substituiran els dos trens de rentada i els carros de distribució de dietes, amb safates específiques i tota la tecnologia disponible en l'actualitat per a la conservació adequada dels menjars. També es renovaran les cinc cambres de refrigeració de la cuina de l'Hospital Universitari Doctor Peset (4 de conservació i 1 de fems)

Compartir

Galeria d'imatges