NOTÍCIES

L'Hospital Universitari Doctor Peset rep el primer segell d'humanització de cures a persones ostomitzades

L'Hospital Universitari Doctor Peset rep el primer segell d'humanització de cures a persones ostomitzades

18/05/2024

L'Hospital Universitari Doctor Peset rep el primer segell d'humanització de cures a persones ostomit

•    Les consultes dels centres Manises, General d'Elx i Elda també reben este reconeixement per la posada en marxa de bones pràctiques
•    En la Comunitat València hi ha actualment entre 7.500 i 8.000 persones amb ostomies 

 

L'Hospital Universitari Doctor Peset de València ha rebut recentment el ‘Reconeixement Societat Espanyola d'Infermeria en Estomateràpia d'Humanització’ per a la seua consulta d'ostomia. 

 

Esta acreditació nacional, que també han rebut els hospitals Manises, General d'Elx i General d'Elda, destaca el compromís de les consultes d'ostomia d'estos quatre hospitals públics de la Comunitat Valenciana amb la humanització de les cures a persones ostomitzades, així com la progressiva posada en marxa de bones pràctiques.

 

Es tracta del primer segell oficial d'humanització de les consultes d'ostomia a Espanya, recolzat pel 'Manual de Bones Pràctiques d'Humanització en Ostomia', elaborat en 2022 per infermeres estomaterapeutes espanyoles en col·laboració amb Projecte GESTO (Grup d'Infermeres Estomaterapeutes) i Projecte HU-CI (Humanitzant les Cures Intensives). 

 

Tal com ha assenyalat Paz Rodríguez, infermera referent en estomateràpia, “este segell és una garantia que estem treballant en la línia adequada”, ja que l'acreditació reconeix i promou la pràctica i atenció a les necessitats físiques, emocionals i socials de pacients, cuidadors i/o familiars que col·laboren en les seues cures.

 

L'ostomia és una intervenció quirúrgica realitzada per a crear una obertura (estoma) des d'una àrea a l'interior del cos cap a l'exterior. Es realitza en casos de malalties o danys en òrgans com l'intestí, l'estómac, la bufeta o els renyons. 

 

Esta comunicació artificial, que es realitza de manera temporal o permanent, servix per a conduir els fluids corporals, femta, orina o secrecions de l'organisme, però també per a poder alimentar-se o respirar. Les ostomies més habituals són la colostomia (que connecta el còlon a l'abdomen) i la urostomia (que permet l'eixida de l'orina).

 

S'estima que en la Comunitat Valenciana hi ha, actualment, entre 7.500 i 8.000 persones ostomitzades i cada any es realitzen al voltant de 1.300 intervencions d'ostomies als hospitals valencians.

 

Les consultes d'ostomies tenen com a objectiu bàsic garantir l'atenció integral a la persona ostomitzada i a la seua família. Per tant, són un mecanisme clau amb el qual respondre de manera més eficient als problemes de salut que presenten estes persones.

 

La població ostomitzada necessita unes cures individualitzades, amb l'acompanyament d'una infermera estomaterapeuta, que col·labore amb eficàcia i efectivitat en la preparació preoperatòria, postoperatòria i continuïtat de cures a l'alta. 

 

Estes cures fan possible una disminució dels costos sanitaris, acurten estades hospitalàries, disminuïxen el nombre de complicacions dels estomes i eviten els reingressos, al mateix temps que contribuïxen a millorar la qualitat de vida dels pacients i les seues famílies.

 

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital Universitari Doctor Peset rep el primer segell d'humanització de cures a persones ostomitzades