NOTÍCIES

L'Hospital Doctor Peset utilitza una tècnica mínimament invasiva en pacients amb fibril·lació auricular per a evitar l'ús d'anticoagulants

L'Hospital Doctor Peset utilitza una tècnica mínimament invasiva en pacients amb fibril·lació auricular per a evitar l'ús d'anticoagulants

08/11/2023

L'Hospital Doctor Peset utilitza una tècnica mínimament invasiva en pacients amb fibril·lació auricu

•    El tancament percutani de l'apèndix auricular esquerre és l'alternativa per a les persones amb arrítmia i risc d'hemorràgies 
•    A través d'una xicoteta punció en l'engonal s'accedeix fins a la zona utilitzant un catèter

 

La unitat d'Hemodinàmica i Cardiologia Intervencionista del servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset ha començat a realitzar una tècnica mínimament invasiva en aquells pacients amb fibril·lació auricular que no poden prendre anticoagulants pel seu alt risc de sagnat.


Es tracta del tancament percutani de l'apèndix auricular esquerre, un apèndix fi amb forma de sac situat en l'aurícula esquerra del cor. En persones amb fibril·lació auricular, l'arrítmia més freqüent, la sang tendeix a acumular-se i formar coàguls en esta zona.


Un coàgul de sang que es desprenga d'esta àrea del cor pot desplaçar-se pels vasos sanguinis i finalment instal·lar-se en un vas del cervell o del cor causant un accident cerebrovascular o infart de miocardi. Així doncs, en estes persones el tractament amb anticoagulants és necessari per a impedir la coagulació de la sang i evitar la formació de trombes i embòlies.


“No obstant això, ens trobem amb pacients que tenen vertaders problemes amb l'anticoagulació perquè augmenta el risc d'hemorràgies, principalment intracranials o digestives. En estos casos, cal optar per este procediment mínimament invasiu”, ha apuntat el doctor Pascual Baello, responsable de la unitat d'Hemodinàmica i Cardiologia Intervencionista de l'Hospital Universitari Doctor Peset.


Per a realitzar esta tècnica s'accedeix al sistema venós a través de la vena femoral per mitjà d'una xicoteta punció en l'engonal. Amb l'ajuda d'un catèter es col·loca en l'apèndix auricular un dispositiu de tancament que es desplega i evita el pas de coàguls cap al torrent sanguini. Després de realitzar este procediment, el pacient queda en observació i, normalment, és donat d'alta l'endemà. 


“El tancament percutani de l'apèndix auricular s'ha mostrat molt eficaç en la prevenció d'accidents cerebrovasculars en persones amb fibril·lació auricular que no poden prendre anticoagulants. De fet, en general, mantenim el tractament a curt termini després de la intervenció i, amb el temps, s'ajusta la medicació i se suspén el tractament anticoagulant”, ha assenyalat el doctor Pascual Baello.

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital Doctor Peset utilitza una tècnica mínimament invasiva en pacients amb fibril·lació auricular per a evitar l'ús d'anticoagulants