NOTÍCIES

L'Hospital Doctor Peset rep la primera certificació de qualitat d'Espanya per l'atenció a la síndrome hemolítica urèmica atípica

L'Hospital Doctor Peset rep la primera certificació de qualitat d'Espanya per l'atenció a la síndrome hemolítica urèmica atípica

28/06/2024

L'Hospital Doctor Peset rep la primera certificació de qualitat d'Espanya per l'atenció a la síndrom

•    El centre realitza des de fa anys un abordatge multidisciplinari d'esta malaltia ultra rara que afecta les xicotetes artèries, en particular a les dels renyons
•    ‘QualiSHUa’ és una norma de certificació desenvolupada per la Societat Espanyola de Qualitat Assistencial que avalua 31 criteris

 

L'Hospital Universitari Doctor Peset s'ha convertit en el primer centre d'Espanya a rebre una certificació de la Societat Espanyola de Qualitat Assistencial (SECA) que acredita l'excel·lència en l'atenció a persones amb síndrome hemolítica urèmica atípica (SHUa), una malaltia crònica considerada ultra rara que afecta principalment xiquets i joves i que danya les xicotetes artèries, en particular les dels renyons.

 

Esta acreditació és un reconeixement al treball en equip que realitza des de fa anys este centre sanitari públic valencià per a garantir l'abordatge multidisciplinari d'esta patologia que, si no es tracta correctament, augmenta el risc de mortalitat.

 

“El SHUa té un alt impacte per als qui el patixen. Afecta a les parets dels vasos sanguinis d'òrgans vitals, principalment els renyons, i pot portar a la persona afectada a diàlisi o a necessitar un trasplantament renal. Fins i tot pot posar en perill la vida del pacient si no es tracta de manera immediata. És fonamental conéixer i diagnosticar a temps esta patologia, que afecta a menys de 5 persones per milió de població”, ha assenyalat la doctora Ana Ávila, nefròloga de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

 

La certificació d'este centre arriba després que la SECA publicara ‘QualiSHUa’, la primera norma de certificació a Espanya en el camp de les malalties rares, en concret, per a millorar l'atenció a persones amb síndrome hemolítica urèmica atípica.

 

Esta norma oferix als professionals un conjunt de 31 criteris que asseguren que l'atenció a estos pacients es realitza correctament i inclou una sèrie d'indicadors i estàndards que poden facilitar l'avaluació i millora de les diferents fases del procés. 

 

Estos criteris aborden aspectes relacionats amb la qualificació de l'equip de professionals, amb els recursos dels quals estos disposen, amb els procediments que seguixen, amb els mecanismes de comunicació i coordinació i, finalment, amb els resultats aconseguits.

 

En el cas de l'Hospital Universitari Doctor Peset, l'abordatge de la síndrome hemolítica urèmica atípica està en mans d'un equip multidisciplinari format per Nefrologia, Farmàcia Hospitalària, Pediatria, Hematologia, UCI i Urgències. Este centre compta amb molts anys d'experiència en el tractament de persones amb esta patologia i ha organitzat cursos nacionals i internacionals de formació per a professionals.

 

En estos moments, són 11 les persones amb SHUa en seguiment en este hospital. D'elles, 10 han necessitat un trasplantament renal perquè ja van iniciar el tractament quan els seus renyons estaven danyats. “Per això és tan important iniciar el tractament com més prompte millor per a salvar eixos renyons i millorar la qualitat de vida dels pacients”, ha assegurat la doctora Ávila.

 

EL Projecte ‘QualiSHUa’ ha sigut desenvolupat per la Societat Espanyola de Qualitat Assistencial (SECA), amb l'aval de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN), la Societat Espanyola de Trasplantament (SET), la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH), la Societat Espanyola de Directius de la Salut (SEDISA), la Societat Espanyola d'Infermeria Nefrològica (SEDEN) i l'Associació de pacients amb SHUa d'Espanya (ASHUA).
 

Compartir

Galeria d'imatges