L'Hospital Doctor Peset participa en la jornada ‘Viure després del càncer: necessitats de les persones majors’
L'Hospital Doctor Peset participa en la jornada ‘Viure després del càncer: necessitats de les persones majors’
12/07/2024
• Este centre sanitari aposta per programes que atenguen aspectes com la millora de la qualitat de vida de les persones que superen un càncer
El gerent del departament de salut de València – Doctor Peset, Luis Ibáñez, i les doctores Inmaculada Maestu i María Dolores Torregrosa, del servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Doctor Peset, han participat este matí en la jornada ‘Viure després del càncer: necessitats de les persones majors’, que ha organitzat la Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu (CESAP), formada per l'Ajuntament de València i la Universitat de València.
En la seua intervenció durant l'acte inaugural, Luis Ibáñez ha destacat el protagonisme actual de les persones majors en el sistema de salut i la necessitat d'oferir-los ferramentes per a aconseguir que se senten capaces i segures davant el procés d'envelliment, “més encara si han superat una malaltia oncològica”.
Per part seua, la doctora Maestu, cap del servei d'Oncologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset, ha centrat la seua intervenció en el valor de l'exercici físic després d'un diagnòstic de càncer de pulmó. Segons ha explicat, “una vegada superada la malaltia, moltes persones descriuen una limitació funcional que és secundària als tractaments i que dificulta la interrelació social, tant per les seqüeles físiques (per exemple, dolor després d'una intervenció), com per l'aparició de símptomes com la fatiga, ansietat o depressió”.
Així doncs, Maestu ha assegurat que, si volem “orientar els serveis de salut cap a la provisió d'una atenció de màxim valor per als pacients, hem d'atendre també esta faceta de millora de la qualitat de vida de les persones que han superat un càncer de pulmó i incorporar, per exemple, programes d'exercici físic a càrrec de professionals qualificats que els permeten la reincorporació social”.
De fet, la cap del servei d'Oncologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset ha destacat l'existència de diferents estudis publicats que demostren el benefici de l'activitat física en la supervivència de les persones amb càncer de pulmó, millora dels símptomes i de la qualitat de vida. Tot això reforçat per investigacions que sustenten l'impacte de l'exercici físic sobre la fatiga, la secreció de mediadors inflamatoris i la resposta immune.
També ha intervingut en la jornada organitzada per la CESAP la doctora María Dolores Torregrosa, cap de secció d'Oncologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset. Torregrosa ha explicat que, gràcies als programes de diagnòstic precoç i als avanços científics, entre un 70% i un 90% de les pacients amb càncer de mama localitzat es curen i que la supervivència en la malaltia metastàsica també ha augmentat.
“El propi càncer i els tractaments oncològics són complexos i tenen efectes secundaris a curt i a llarg termini que condicionen la qualitat de vida de les dones supervivents. Estes seqüeles no són només de tipus físic, sinó també psicològiques i socials. És per això que el nostre objectiu no ha de cenyir-se a tractar el càncer, sinó que ha d'aspirar a la restauració de la salut de les pacients, entesa com a benestar físic, psíquic i social. Per a això és necessari coordinar serveis sanitaris en els seus diferents nivells, psicooncologia i serveis socials”, ha apuntat la doctora Torregrosa.