NOTÍCIES

L'Hospital Doctor Peset demostra l'efectivitat de l'administració d'immunoteràpia a domicili a pacients amb càncer

L'Hospital Doctor Peset demostra l'efectivitat de l'administració d'immunoteràpia a domicili a pacients amb càncer

27/06/2024

L'Hospital Doctor Peset demostra l'efectivitat de l'administració d'immunoteràpia a domicili a pacie

•    Després d'un any de projecte pilot s'han beneficiat 17 pacients amb neoplàsies de pulmó, bufeta, digestives i ginecològiques
•    El tractament domiciliari ha demostrat ser totalment segur i suposa major comoditat per a pacients i acompanyants

 

L'Hospital Universitari Doctor Peset demostra l'efectivitat de la immunoteràpia a domicili a persones amb càncer després d'un projecte pilot que es va posar en marxa fa ara un any. Este centre va ser el primer de la Comunitat Valenciana a incorporar l'administració a domicili, gràcies al treball multidisciplinari dels serveis de Farmàcia Hospitalària, Unitat d'Hospitalització a Domicili i Oncologia Mèdica, en col·laboració amb la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio).

 

Fins al moment, s'han beneficiat d'este programa 17 pacients amb neoplàsies de pulmó, bufeta, digestives (com ara càncer de còlon) i ginecològiques (com el càncer de cèrvix) que tenien indicat el tractament amb immunoteràpia, concretament amb inhibidors dels punts de control immunitari o fàrmacs IPCI, i presentaven algun tipus de dificultat per a l'accés reiterat a l'hospital durant un llarg període de temps.

 

La immunoteràpia és un tipus de tractament que ajuda al sistema immunitari a combatre el càncer, ja siga estimulant o reforçant les defenses naturals de l'organisme o utilitzant substàncies fabricades en el laboratori per a ajudar a restaurar o millorar el mode en què el sistema immunitari troba i ataca a les cèl·lules canceroses.

 

De manera tradicional, el tractament antineoplàsic ha sigut administrat als Hospitals de Dia, la qual cosa suposa que el pacient haja de traslladar-se diverses vegades a l'hospital per a rebre el tractament. A més, moltes persones amb càncer presenten un alt grau de dependència que, de vegades, fa difícil el seu desplaçament a l'hospital i precisen d'acompanyament de familiars.

 

Recentment, la incorporació de la immunoteràpia (fàrmacs IPCI) a les opcions terapèutiques indicades per a alguns tipus de càncer permet disposar d'un tractament efectiu, amb un perfil de seguretat elevat en el moment de la seua administració que els convertix en fàrmacs idonis per a la seua administració en el domicili del pacient sense posar en risc ni la seguretat ni l'efectivitat.

 

La doctora Adoración Gozalvo, cap de la Unitat d'Hospitalització a Domicili (UHD) de l'Hospital Universitari Doctor Peset, ha explicat que ja existixen diversos estudis en població anciana amb càncer “que avalen l'eficiència dels tractaments domiciliaris en el nostre entorn assistencial. Els resultats inicials i les experiències dels pacients ens animen a seguir amb este projecte multidisciplinari”.

 

Satisfacció del pacient

 

Tal com han assegurat des de l'equip de l'Hospital Universitari Doctor Peset, les persones que estan rebent la immunoteràpia a domicili es mostren totalment satisfetes. 

 

“Per a elles suposa major comoditat en veure reduït el nombre de trasllats a l'hospital i és una oportunitat per a conciliar el seu estat de salut amb altres aspectes de la seua vida. En general, amb esta possibilitat de tractament domiciliari afronten millor la malaltia i gaudixen d'una atenció més personalitzada i individualitzada”, ha assenyalat Ferran Aránega, infermer responsable de l'administració de la immunoteràpia a domicili.

 

A més, este projecte pilot de l'Hospital Universitari Doctor Peset permet al personal sanitari, que acompanya al pacient durant l'administració del tractament, conéixer les preocupacions del dia a dia a l'entorn del pacient, aclarir dubtes respecte a la malaltia i el tractament, realitzar educació per a la salut tant a pacient com a cuidadors, reduir el sentiment de soledat i augmentar el suport emocional.

 

Al mateix temps, facilita la conciliació familiar i laboral del cuidador/a, que veu disminuïda la necessitat d'absentar-se del lloc de treball o de deixar d'atendre altres requeriments familiars per haver de desplaçar-se fins a l'hospital. 

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital Doctor Peset demostra l'efectivitat de l'administració d'immunoteràpia a domicili a pacients amb càncer