L'Hospital Doctor Peset acull una exposició per a conscienciar sobre els perills de les resistències antimicrobianes
L'Hospital Doctor Peset acull una exposició per a conscienciar sobre els perills de les resistències antimicrobianes
10/06/2025
• L'impacte de les infeccions multiresistents s'incrementa en entorns sanitaris
• En 2024 el Programa d'Optimització de l'Ús d'Antimicrobians (PROA) de l'hospital es va activar en 1.440 ocasions
L'Hospital Universitari Doctor Peset acull des d'este dimarts una exposició que pretén conscienciar a la societat sobre les infeccions per bacteris multiresistents i el bon ús dels antibiòtics.
Esta mostra itinerant, composta per set panells explicatius adaptats a qualsevol edat, ha sigut dissenyada per la Fundació Ecologia i Desenrotllament (ECODES) en col·laboració amb Pfizer, amb la finalitat de fer accessible a la població el rol dels bacteris i els antibiòtics per a poder sensibilitzar sobre el seu mal ús a través de l'educació infantil i la promoció de pràctiques de salut responsables.
A més, s'ha reservat un espai en l'exposició per als treballs i murals interactius realitzats per l'alumnat de la Unitat Pedagògica Hospitalària d'este centre sanitari públic valencià en el qual es poden veure des de sopes de lletres bacterianes fins a l'estructura dels bacils i dels cocos.
L'exposició forma part del projecte ‘Visibilitzant el problema de la resistència als antimicrobians des dels hospitals’ i es completa amb el conte il·lustrat Inés i els bacteris, que s'ha presentat a l'Hospital Universitari Doctor Peset durant la inauguració de l'exposició.
Esta publicació, accessible de manera gratuïta a través de la pàgina web d’ ECODES, està dirigida al fet que la infància i les persones adultes descobrisquen diferents solucions que es poden adoptar per a frenar la resistència als antibiòtics, així com el paper que els bacteris juguen en el nostre dia a dia.
“S'estima que les infeccions per bacteris multiresistents i la falta d'efectivitat dels antibiòtics són les responsables d'unes 4.000 morts anuals a Espanya. L'impacte d'esta mena d'infeccions s'incrementa en entorns sanitaris com els hospitals, ja que són espais d'alt risc. Tot el treball que realitzem per a previndre-les i conscienciar a la població és fonamental”, ha assenyalat Luis Ibáñez, gerent del departament de salut de València – Doctor Peset.
Per part seua, des d’ECODES s'ha ressaltat la importància de treballar sota la perspectiva del ‘One Health’, integrant salut humana, animal i ambiental en les solucions al problema de les resistències antimicrobianes.
“El que és bo per a la salut del planeta, és bo per a la salut de les persones. Estem convençuts que accions com la que hui donem a conéixer ens ajuden a posar en valor esta relació i a generar coneixement i consciència social sobre com els ecosistemes s'interrelacionen i afecten entre si”, ha explicat Eva González, directora de Cultura de Sostenibilitat d’ECODES.
Equip PROA
La inauguració de l'exposició a l'Hospital Universitari Doctor Peset ha servit per a donar a conéixer les activitats i resultats que està tenint el Programa d'Optimització de l'Ús d'Antimicrobians (PROA) en este departament de salut.
El programa es va crear en 2016 i està format per un equip multidisciplinari que incorpora a especialitats com Medicina Intensiva, Microbiologia, Medicina Interna, Farmàcia Hospitalària, Medicina Familiar i Comunitària o Anestèsia i Reanimació, entre altres.
L'equip PROA ha aconseguit millorar els resultats clínics de l'ús d'antimicrobians en els pacients, reduir els efectes adversos relacionats amb la seua utilització (incloent les resistències), preservar l'ecologia hospitalària i garantir una teràpia antimicrobiana cost-efectiva i eficient.
Anualment el PROA de l'Hospital Universitari Doctor Peset realitza més de 1.000 intervencions, amb la seua corresponent recomanació. Per a això, utilitzen un plantejament nou amb tres alertes simultànies: alerta automàtica de sèpsia, alerta farmacoterapèutica i alerta microbiològica.
En 2024 va haver-hi 1.440 activacions PROA, la qual cosa suposa unes 120 actuacions al mes. Així mateix, es va incrementar el percentatge d’hemocultius extrets en un 9,2% (del 56’8% al 66%), la taxa de desescalada va pujar en un 15’4% (del 13% al 28’4%), la taxa d'adherència es va incrementar en un 1% fins a aconseguir el 100%, i la mortalitat va disminuir en un 0’8% (del 8’2% al 7’4%).