NOTÍCIES

L'Hospital Doctor Peset aconseguix els 1.500 trasplantaments renals amb resultats excel·lents

L'Hospital Doctor Peset aconseguix els 1.500 trasplantaments renals amb resultats excel·lents

26/01/2024

L'Hospital Doctor Peset aconseguix els 1.500 trasplantaments renals amb resultats excel·lents

•    El centre valencià va realitzar el seu primer empelt de renyó l'1 de novembre de 1996 i ha anat ampliant les opcions de trasplantament amb els anys 
•    En 2023 s'han trasplantat 76 renyons, 6 d'ells de donant viu, i s'ha batut rècord de donacions amb 16 donants 

 

L'Hospital Universitari Doctor Peset ha realitzat amb èxit el seu trasplantament renal número 1.500 a un home de 63 anys amb insuficiència renal crònica que portava 1 any i 8 mesos en hemodiàlisis i que evoluciona favorablement després de la intervenció. 

 

Esta xifra redona arriba en plena maduresa d'un programa de trasplantament renal que va començar l'1 de novembre de 1996 i ha anat ampliant les opcions de trasplantament amb els anys fins a convertir-se en pioner en la utilització de donants amb criteris expandits i molt expandits, en el d'empelts en bloc de donant pediàtric i en l'ús d'òrgans de donants en asistòlia controlada.

 

“Este programa de generació i trasplantament renal ha sigut des del seu inici l'exemple més clar dels avantatges d'un treball multidisciplinari i altament exigent. Els èxits del programa són els èxits de tot un hospital implicat en la cura dels seus pacients que no haguera sigut possible sense la implicació de tots i cadascun dels servicis i, per descomptat, impossible sense la generositat de donants i les seues famílies”, ha assenyalat Luis Ibáñez, gerent del departament de salut de València – Doctor Peset.

 

La intervenció del trasplantament 1.500 va durar un poc més de dos hores i en ella va participar un equip d'unes 15 persones entre especialistes d'Urologia, Cirurgia Vascular, Nefrologia, Anestesiologia, Infermeria, TCAE, personal zelador, coordinació de trasplantaments, personal de neteja i esterilització. 

 

A estes persones cal sumar els serveis centrals implicats en el seguiment i maneig del pacient trasplantat com són Farmàcia, Radiologia, Anatomia Patològica, Medicina Nuclear o Anàlisis Clíniques.

 

Tot este equip de professionals ha possibilitat aconseguir els 1.500 trasplantaments renals després de tancar 2023 amb 76 trasplantaments (taxa de 93,8 per milió de població) i batre rècord de donacions en este centre amb un total de 16 donants. Especialment destaca l'activitat de desembre de 2023, amb 16 trasplantaments en només un mes.

 

"Sense oblidar que en els últims cinc anys el percentatge de persones que s'han trasplantat de forma anticipada, abans de necessitar diàlisi, és d'un 20%, molt per damunt de la mitjana nacional que és del 5%", ha explicat Asunción Sancho Calabuig, cap del servei de Nefrologia.

 

Centre innovador

 

Des que l'Hospital Universitari Doctor Peset va ser acreditat per a realitzar trasplantament renal de donant cadàver en 1996, este centre sanitari públic ha destacat pel seu caràcter innovador i els seus excel·lents resultats. Va ser un hospital pioner a nivell nacional en la utilització de donants amb criteris expandits i molt expandits (donants de més de 60 anys o amb comorbiditats expandides).

 

Així mateix, destaca en la realització de trasplantament renal amb òrgans de donants de menys de 3 anys d'edat que s'implanten en bloc en receptors adults. De fet, l'activitat de l'Hospital Universitari Doctor Peset en els últims deu anys en esta modalitat d'alt risc quirúrgic, representa quasi el 40% de l'activitat a nivell nacional en este tipus de donants, cosa que li ha permés ser centre de referència nacional i europeu.

 

Igualment, al gener de 2008, l'Hospital Doctor Peset va realitzar el primer trasplantament renal de la Comunitat Valenciana de donant en asistòlia controlada, una modalitat que ha permés al centre augmentar la seua activitat trasplantadora i que suposa més del 50% de la mateixa en els últims anys.

 

Des de 2014 existix, a més, la possibilitat de realitzar trasplantament renal de donant viu, amb una activitat constant que en 2023 va suposar la realització de 6 trasplantaments i que situa la taxa de trasplantament renal de donant viu d'este centre al mateix nivell que la nacional (7,4 per milió de població).

 

Per a arribar a estos 1.500 trasplantaments renals, l'Hospital Universitari Doctor Peset també realitza trasplantaments de donants amb criteris no estàndard (serologia positiva per al virus de l'hepatitis C, donants amb PCR positiva per a SARS-COV2 o donants amb fracàs renal agut) i trasplantaments d'alt risc immunològic (incompatibilitat de grup sanguini entre donant i receptor, presència d'anticossos de donant específic). A més, en 2023 este hospital ha sigut acreditat per a incloure pacients en el Programa Nacional de Trasplantament Creuat.
 

Compartir

Galeria d'imatges