NOTÍCIES

El Peset utilitza una metodologia docent nova per a actualitzar i mantindre les habilitats tècniques dels especialistes en Anestesiologia

El Peset utilitza una metodologia docent nova per a actualitzar i mantindre les habilitats tècniques dels especialistes en Anestesiologia

07/11/2023

El Peset utilitza una metodologia docent nova per a actualitzar i mantindre les habilitats tècniques

•    La iniciativa s'inspira en el 'tea trolley training' desenvolupat a la ciutat anglesa de Bath
•    Aprofita la jornada laboral per a la formació de professionals

 

El Grup Expert en Via Aèria Peset (GEVAP) del servei d'Anestesiologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset ha desenvolupat durant dos dies una iniciativa docent totalment nova per a actualitzar i mantindre les habilitats tècniques dels especialistes en Anestesiologia d'este hospital públic valencià durant l'horari laboral. 

 

Així doncs, han utilitzat el que es coneix com “Tea trolley training”, una metodologia originada en el Royal United Hospital de Bath (Anglaterra) que s'ha estés per Gran Bretanya, França, el Canadà i Austràlia i ha sigut premiada en educació sanitària i seguretat del pacient.

 

Esta modalitat d'ensenyament s'ha utilitzat per a l'entrenament de tècniques d'intubació guiada per broncoscòpia i de tècniques de cricotirotomia (realització d'una incisió a través de la pell i la membrana cricotiroidea per a assegurar la via aèria d'un pacient durant unes certes situacions d'emergència). Per a això s'han emprat dos caps d'intubació i un dispositiu de simulació avançada de broncoscòpia.

 

En este cas i com indica el seu nom (tea trolley training), dos anestesistes del GEVAP s'han desplaçat per l'àrea quirúrgica amb un carro que contenia, d'una banda, una safata amb tot el material docent per a realitzar les pràctiques i, per una altra, una segona safata amb café o te i uns dolços.

 

Mentre l'especialista del GEVAP explicava i tutoritzava l'aprenentatge de les tècniques a un o una companya, un altre component del GEVAP es feia càrrec del seu quiròfan fins que finalitzaven les pràctiques. En acabar, es feia un feedback de l'aprenentatge mentre es prenia te o café. Esta actuació s'ha dut a terme durant dos matins en jornada laboral, de manera que s'han pogut reciclar 25 especialistes en Anestesiologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

 

“El mètode Bath és una excel·lent eina per a la posada al dia i homogeneïtzació de protocols d'actuació i habilitats tècniques que es pot emprar durant l'horari laboral no sols en quiròfan, sinó en moltes àrees de l'hospital. Tot això sense minvar l'activitat assistencial diària i sense sobrecarregar al professional. Agraïm l'esforç de tot el servei d'Anestesiologia-Reanimació perquè s'haja pogut dur a terme”, ha assenyalat el doctor Xavier Onrubia, coordinador del GEVAP.

 

El pròxim 28 de novembre es repetirà l'experiència amb la 1a edició de la jornada d'actualització en habilitats tècniques en maneig de via aèria per a residents.

 

Equip del GEVAP amb els materials
 

Compartir

Galeria d'imatges

El Peset utilitza una metodologia docent nova per a actualitzar i mantindre les habilitats tècniques dels especialistes en Anestesiologia