El mal control glucèmic en la diabetis tipus 2 suposa major risc de desenrotllar malalties cardiovasculars
El mal control glucèmic en la diabetis tipus 2 suposa major risc de desenrotllar malalties cardiovasculars
10/06/2025
• L'estudi s'ha realitzat en 181 pacients del Servei d'Endocrinologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset de València
• Els resultats de l'estudi, en el qual participen INCLIVA, Fisabio, Hospital Doctor Peset i UV, s'han publicat en Redox Biology
Investigadors valencians de l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, l'Hospital Universitari Doctor Peset, la Fundació Fisabio i la Universitat de València (UV), han demostrat que el mal control glucèmic durant la progressió de la diabetis mellitus tipus 2 (DM2) comporta un major risc de desenrotllar malalties cardiovasculars.
En concret, l'objectiu d'este estudi ha sigut avaluar si el control glucèmic en la DM2 té un impacte sobre la funció mitocondrial i la inflamació, mecanismes fonamentals per a conéixer el risc cardiovascular.
Per a això, l'estudi s'ha realitzat en 181 persones: 79 controls sans, 64 pacients amb DM2 i bon control glucèmic i 38 pacients amb DM2 amb mal control glucèmic, tots procedents del Servei d'Endocrinologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset de València.
“Amb este treball pretenem contribuir al coneixement del paper fonamental que juga el control glucèmic sobre la funció mitocondrial i el desenrotllament de malalties cardiometabòliques en la DM2”, ha afirmat l'investigador principal, Víctor M. Víctor.
Les troballes de l'estudi suggerixen que el mal control glucèmic durant la progressió de la DM2 disminuïx el consum d'oxigen i la funció mitocondrial. “Estes alteracions ocorren en paral·lel a l'augment de les interaccions entre neutròfils i l'endoteli, així com els nivells de molècules d'adhesió, la qual cosa demostra que els pacients amb DM2 amb mal control glucèmic tenen major risc cardiovascular com, per exemple, la cardiopatia isquèmica”, ha afegit Víctor M. Víctor.
La DM2 és un trastorn metabòlic que suposa un gran problema per a la salut pública. Els seus trets característics són la resistència a insulina, nivells alts de glucosa en sang, canvis en el metabolisme de greixos i la inflamació crònica. En 2022 es va estimar que 828 milions d'adults (majors de 18 anys) patien diabetis, la qual cosa suposa un augment de 630 milions respecte a 1990. El major estudi realitzat fins a la data sobre la incidència de la DM2 a Espanya va registrar 11,6 casos per cada 1.000 persones a l'any.
Els resultats de l'estudi de l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, l'Hospital Universitari Doctor Peset, la Fundació Fisabio i la Universitat de València (UV), han sigut recentment publicats en la revista Redox Biology sota el títol ‘Poor glycaemic control in type 2 diabetis compromises leukocyte oxygen consumption rate, OXPHOS complex content and neutrophil-endothelial interactions’.
El projecte d'investigació ha sigut dirigit pel doctor Víctor Manuel Víctor González, que pertany al Grup d'Investigació de la funció vascular d'INCLIVA (coordinat pel doctor José Mª Vila), al Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa en Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD), de l'Institut de Salut Carles III, i al Grup d'Investigació Translacional en Funció Mitocondrial, Salut Cardiometabòlica i Nutrició de Fisabio-Hospital Universitari Doctor Peset.
També han intervingut Julia Cacace, Clara Luna-Marco, Alberto Hermo-Argibay, Caterine Pesantes-Somogyi, Omar A. Hernández-López, María Pelechá Salvador, Celia Bañuls, Nadezda Apostolova, Luis de Miguel Rodríguez, Carlos Morillas, Susana Rovira-Llopis i Milagros Rocha, entre altres investigadors de Fisabio - Hospital Universitari Doctor Peset i la Universitat de València.
La investigació ha obtingut finançament de la Generalitat Valenciana (PROMETEU CIPROM/2022/32, CIGE/2022/122, CIGRIS/2021/112), de Fisabio (UGP-21-236 and UGP15-220), del Ministeri de Ciència i Innovació (CIBEREHD CB06/04/ 0071 i de l'Institut de Salut Carles III (PI22/00424 i PI22/1009), de la Societat Espanyola de Diabetis (SET) i de la Comunitat Europea (European Regional Development Fund (ERDF ‘‘A way to build Europe’’), i HORIZON-101136516, Health Outcomes from Raised Urban Settings (Acronym: HORUS).
Referència de l'article:
Cacace, J., Luna-Marco, C., Hermo-Argibay, A., Pesantes-Somogyi, C., Hernández-López, O. A., Pelechá-Salvador, M., Bañuls, C., Apostolova, N., de Miguel-Rodríguez, L., Morillas, C., Rocha, M., Rovira-Llopis, S., & Víctor, V. M. (2025). Poor glycaemic control in type 2 diabetis compromises leukocyte oxygen consumption rate, OXPHOS complex content and neutrophil-endothelial interactions. Redox Biol. 2025 Apr; 81:103516. doi: 10.1016/j.redox.2025.103516. PMID: 39986115