NOTÍCIES

L'Hospital Peset incorpora un nou quiròfan híbrid de radiologia intervencionista més ràpid i més segur

L'Hospital Peset incorpora un nou quiròfan híbrid de radiologia intervencionista més ràpid i més segur

28/03/2023

L'Hospital Peset incorpora un nou quiròfan híbrid de radiologia intervencionista més ràpid i més seg

  • El equipo está acabando su montaje y podrá utilizarse en cuanto finalice la formación del personal.
  • El dispositivo ha supuesto una inversión de 805.088,02 euros a la que hay que sumar el coste de la adecuación del espacio para su instalación.

L'Hospital Universitari Doctor Peset ha incorporat un nou quiròfan híbrid de radiologia intervencionista (angiògraf) d'última generació adquirit per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a través del Pla d'Inversions en Equips d'Alta Tecnologia del Sistema Nacional de Salut (Inveat).

 

Aquesta incorporació d'equipament s'emmarca també en el 'Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència', finançat per la Unió Europea-NextGenerationEU.

 

El nou equip és molt més versàtil que la tecnologia a la qual substitueix, proporciona major nitidesa en les imatges amb dosis de radiació més baixes per a pacients i professionals, i disposa d'uns sistemes de modificació i control de la imatge que permeten la seua fusió amb estudis de TAC o d'altres tècniques d'imatge.

 

Així mateix, es poden realitzar reconstruccions en 3D o fer mesuraments que servisquen de suport a l'equip de professionals a l'hora de realitzar els procediments d'una manera més precisa. Les pantalles grans faciliten la visibilitat de les estructures i dels materials utilitzats i, a més, porta un sistema d'optimització de consum d'energia i un sistema de refrigeració biocompatible que protegeix el medi ambient.

 

"A tots els avantatges que comporta el nou angiògraf, cal sumar que s'ha instal·lat en una àrea totalment quirúrgica que s'ha adaptat per a aquest equip, amb el que disposem d'un quiròfan híbrid per a radiologia vascular que ens permetrà realitzar procediments encara més complexos que els que féiem fins ara amb total seguretat", ha assenyalat Elena Lonjedo, cap de Secció del Servei de Radiodiagnòstic de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

 

Està previst que el nou dispositiu estiga a la disposició de la ciutadania després del calibratge i formació del personal. Ha suposat una inversió de 805.088,02 euros, als quals cal sumar el cost d'adequació de l'espai per a la seua instal·lació, que s'ha convertit en una zona quirúrgica amb avantquiròfan, quiròfan i sala tècnica i d'informes (115.006,61 euros).

 

Múltiples aplicacions

 

La varietat i complexitat de les patologies que poden ser tractades amb procediments mínimament invasius de radiologia intervencionista és cada vegada més àmplia. L'Hospital Universitari Doctor Peset va ser l'iniciador de les tècniques intervencionistes en els anys 80 i, des d'aleshores, ha continuat millorant i incorporant tots els procediments emergents.

 

Aquest nou quiròfan híbrid en radiologia intervencionista s'utilitzarà, per exemple, per a embolitzacions urgents (tapar vasos patològicament oberts) en casos com a hemorràgies postpart, malformacions complexes, sagnats pel nas (epistaxi), sagnats del pulmó (hemoptisi) o sagnats després de traumatismes severs o després de complicacions de les cirurgies.

 

Un altre camp de gran aplicació és el tractament de la isquèmia, que suposa obrir vasos obstruïts, com en el cas de l'ictus, la col·locació d'stents carotidis, les isquèmies de membres inferiors o les isquèmies intestinals.

 

Així mateix, amb aquesta tecnologia millorarà el tractament oncològic complex, ja que la radiologia intervencionista realitza assessorament i guia prequirúrgica per a facilitar la cirurgia en tumors ossis, a més de realitzar ablacions completes com la radiofreqüència, l'ús del microones o la crioablació.

 

"Fa dos anys vam introduir la radioembolització de tumors i, amb el sistema de reconstrucció vascular que té aquest equip, serem més precisos a l'hora de posar el tractament en la zona precisa amb molta seguretat. En conclusió, podem treballar millor, més ràpid i amb més seguretat tant per a pacients com per a professionals, dins, a més, d'una àrea de quiròfan que ens dona més protecció de la que ja teníem contra les infeccions", ha apuntat Lonjedo.

 

Pla Inveat

 

Aquest dispositiu forma part del Pla d'Inversions en Equips d'Alta Tecnologia del Sistema Nacional de Salut (Inveat) per a la Comunitat Valenciana que, amb una inversió total de 81 milions, contempla la substitució o ampliació d'un total de 79 equipaments tecnològics d'avantguarda emprats per al diagnòstic de gran nombre de patologies i per al tractament de pacients, especialment persones amb malalties neurològiques, malalties rares o malalties oncològiques.

 

A més de l'angiògraf, i també dins del Pla Inveat, l'Hospital Universitari Doctor Peset ja ha incorporat un TAC d'última generació i dos SPECT-TC (gammacàmeres).

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital Peset incorpora un nou quiròfan híbrid de radiologia intervencionista més ràpid i més segur