NOTÍCIES

El departament de salut Doctor Peset forma al personal en la prevenció d'agressions

El departament de salut Doctor Peset forma al personal en la prevenció d'agressions

10/11/2023

El departament de salut Doctor Peset forma al personal en la prevenció d'agressions

•    La jornada ha servit per a conéixer la situació del departament i presentar la figura d'interlocutor policial
•    Les agressions provoquen desmotivació, pèrdua de satisfacció personal i danys en la salut física i mental de professionals 

 

El departament de salut de València – Doctor Peset ha organitzat este divendres una jornada sobre les agressions en personal sanitari amb la finalitat de conéixer la situació dels centres sanitaris d'esta àrea, abordar el 'Pla Integral de Prevenció de les Agressions en l'Entorn Sanitari'  de la Conselleria de Sanitat i presentar la figura de l'interlocutor policial sanitari.


La jornada ha sigut inaugurada pel director de Gestió Sanitària de la Conselleria de Sanitat, Javier Lázaro, i pel gerent del departament de salut de València – Doctor Peset, Luis Ibáñez.


Tal com han assenyalat durant la inauguració, les agressions a personal sanitari s'han anat incrementant en els últims anys, principalment les agressions verbals, i previndre estos incidents és un dels objectius fonamentals de l'administració sanitària.


“Des de la Conselleria de Sanitat prestem una especial atenció i veiem amb preocupació tot el que respecta a les agressions de professionals en el exercici de les seues funcions. El pla integral pretén proporcionar eines per a previndre-les i, al mateix temps, fomentar les campanyes de sensibilització a la ciutadania”, ha assenyalat Javier Lázaro.


Este pla, actualitzat en 2022, així com els protocols específics que s'han desenvolupat, ajuden a aclarir com deu reaccionar el personal  davant situacions d'agressió per a minimitzar el seu impacte, com declarar-les i com actuar legalment.


“La relació de confiança i respecte mutu entre persones usuàries i treballadores, en què es desenvolupen la majoria de les actuacions sanitàries, es veu a vegades interrompuda per conductes i actes disruptius violents contra el personal sanitari. Estos actes tenen conseqüències que van, des de la desmotivació i la pèrdua de satisfacció personal, fins a danys en la salut física i mental”, han apuntat des de la unitat de Prevenció de Riscos Laborals situada a l'Hospital Universitari Doctor Peset. 


Segons les dades d'esta unitat, les agressions físiques i verbals a personal sanitari en el departament de salut de València – Doctor Peset han anat en ascens. L'any 2021 es van registrar 30 agressions, la qual cosa suposa una taxa de 7,85 per cada 1.000 treballadors. En 2022 van ser 40 les agressions registrades, que correspon amb una taxa de 10,47 per cada 1.000 treballadors. En el que portem de 2023, la taxa ja se situa en el 13,35.


“Estos actes de violència verbal, en la seua majoria, i física, no sols afecten la persona agredida, sinó que també alteren el normal funcionament dels centres sanitaris, l'atenció a la resta de la ciutadania i, a més, impliquen un augment de l'absentisme laboral”, han remarcat les tècniques de la unitat de Prevenció de Riscos Laborals del Peset.


En la jornada celebrada a l'Hospital Universitari Doctor Peset han participat tècnics dels serveis de Prevenció de Riscos Laborals de la Conselleria de Sanitat i del departament de salut, serveis jurídics, així com la interlocutora policial sanitària de la Policia Nacional, la inspectora en cap Mª Isabel Reviejo, i l'interlocutor policial sanitari de la Guàrdia Civil, el tinent coronel Jesús Gozalo.
 

Compartir

Galeria d'imatges

El departament de salut Doctor Peset forma al personal en la prevenció d'agressions