NOTÍCIES

 

Un estudi de l'Àrea de Vacunes de Fisabio i l'Hospital Doctor Peset analitza l'impacte del SARS-CoV-2 en dones embarassades

 

Equip d'investigadores que participen a l'estudi

 

València, 25 de febrer de 2021.

L'Àrea d'Investigació en Vacunes de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) participa en un projecte finançat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a estudiar com la infecció per SARS-CoV-2 impacta en la salut de les dones embarassades i els nounats durant l'embaràs i el postpart.
 
Fins al moment no es coneix si les dones embarassades experimenten la infecció de manera diferent ni tampoc hi ha evidències que puguen transmetre el virus als bebés. 
 
Per això, l'OMS ha llançat una convocatòria per a analitzar si la infecció per SARS-CoV-2 en dones embarassades augmenta el risc d'efectes adversos i estimar el risc de transmissió del virus de mare a fill durant l'embaràs, el part i el postpart (incloent-hi el període de lactància). Així mateix, com a objectiu exploratori, s'estudiarà també la transmissió de mare a fill d'anticossos contra SARS-CoV-2, en aquelles mares infectades incloses en l'estudi.
 
A més, s'espera que els resultats de l'estudi servisquen per a desenvolupar guies i recomanacions, tant per a les mares com per als nounats, en el context de seguretat durant la pandèmia, caracteritzant el curs i la progressió de la COVID-19 durant l'embaràs.
 
El projecte, coordinat per l'Àrea d'Investigació en Vacunes (AIV) de Fisabio, comptarà amb la col·laboració dels serveis de Ginecologia i Pediatria de l'Hospital Universitari Dr. Peset de València.
 
L'estudi, que acaba d'iniciar-se i durarà almenys un any, basarà el seu estudi en la selecció de 2 participants control (no exposades al virus) per cada participant exposada, i es compararan els resultats durant l'embaràs i les 6 primeres setmanes de postpart entre els dos grups. S'estima que podrien participar entre 20 i 40 embarassades amb diagnòstic positiu per COVID-19 i entre 40 i 80 embarassades controls.
 
"Aquest estudi busca resoldre algunes de les qüestions més importants sobre la naturalesa de la COVID-19 en embarassades, entre altres, quin és el risc real que suposa per a les embarassades i si és possible la transmissió tant de virus com d'anticossos de mare a fill" han explicat Antonio Carmona i Alejandro Orrico, coordinador i investigador principal de l'estudi, respectivament.
 
La Fundació FISABIO és l'única entitat espanyola participant en aquest estudi, que es realitzarà simultàniament en altres centres d'Àsia, Amèrica, Àfrica i Europa. El projecte utilitzarà una plataforma ja creada anteriorment per a un altre estudi de l'OMS, del qual l'Àrea d'Investigació en Vacunes ha format part.
 
Àrea d'Investigació en Vacunes (AIV)
 
Com a part de la Fundació FISABIO, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, l'AIV centra el seu treball en el desenvolupament d'investigació innovadora i translacional per a millorar la salut dels ciutadans.
 
Des de 2009, aporta evidència científica en totes les etapes del cicle de vida de les vacunes basant-se en una de les bases de dades de vida real més importants d'Europa. A més, col·labora amb altres grups d'investigació líders a Europa a través dels seus projectes internacionals.