NOTÍCIES

Un cas clínic del Peset guanya el premi al millor cas presentat en el I Congrés Virtual de la Societat Espanyola d'Inflamació Ocular

 

Póster del congrés amb la foto de la doctora Ortiz i resum del cas

 

València, 4 de desembre de 2020.

La doctora Amparo Ortiz, oftalmòloga que ha realitzat la seua formació com a resident a l'Hospital Universitari Doctor Peset, s'ha alçat amb el premi al millor cas clínic presentat per residents del I Congrés Virtual de la Societat Espanyola d'Inflamació Ocular (SEIOC) celebrat recentment.
 
El reconeixement s'ha atorgat pel treball "Manifestacions oftalmològiques i neuro-oftalmològiques de la malaltia per coronavirus 2019 (COVID-19)", que signa la doctora Ortiz juntament amb professionals dels serveis d'Oftalmologia i Reumatologia d'aquest hospital públic valencià: Lucía Martínez-Costa, Antonio Hernández-Pons, Elia Valls, Alicia Solves i Mara Albert-Fort.
 
El cas clínic presentat descriu una manifestació ocular de la malaltia COVID-19 en una pacient que va acudir al Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset. El diagnòstic i tractament precoç realitzat va permetre la recuperació completa de la visió. 
 
Tal com ha assenyalat la doctora Ortiz, "les manifestacions oculars en pacients amb coronavirus havien sigut escassament descrites i són poc freqüents. En el moment en què publicàrem el cas només s'havien reportat casos de conjuntivitis associats al virus Sars-CoV-2, a més d'una publicació sobre manifestacions inespecífiques en la retina. Aquest va ser el primer cas d'inflamació corioretiniana publicat".
 
La singularitat del cas abordat pel Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset va fer que es publicara en la revista internacional Ocular Immunology and Inflammation journal i que ara haja rebut el premi del I Congrés Virtual de la SEIOC. 
 
"Revisàrem la literatura, per a analitzar els mecanismes mitjançant el qual el virus de la malaltia COVID-19 podria afectar l'ull, i en concret a la retina, i trobàrem mecanismes fisiopatològics basats en estudis sobre altres coronavirus, que podrien explicar està associació. A més de l'afectació retiniana, la pacient també presentava una afectació neuro-oftalmològica (pupil·la d'Adie)", ha concretat la doctor Ortiz.
 
És la segona vegada que el Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset rep aquest premi de la Societat Espanyola d'Inflamació Ocular. En 2017 va ser la doctora Paloma Montánchez la que va rebre el guardó per la seua comunicació "Maculopatía tòxica per antipalúdics. Estudi comparatiu entre microperimetria i OCT".