NOTÍCIES

Reumatología del Peset es converteix en el primer servei espanyol a rebre una certificació per la seua atenció a les persones amb artritis psoriàsica 

L'equip de Reumatologia del Peset posa amb la seua certificació

 

València, 21 de febrer de 2020.

El Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset s'ha convertit en el primer d'Espanya a rebre una certificació de la Societat Espanyola de Qualitat Assistencial (SECA) que acredita l'excel·lència en l'atenció a les persones amb artritis psoriàsica. 
 
El certificat ha sigut entregat aquest divendres a l'equip de professionals de Reumatologia d'aquest hospital valencià després d'una auditoria externa de la SECA que ha comprovat el compliment de 52 dels 59 estàndards (el 88,1%) que integren el que es coneix com el Projecte QUANTUM. 
 
Aquests estàndards han sigut dissenyats per un grup d'experts i expertes en artritis psoriàsica amb l'objectiu de mesurar la qualitat amb la qual són ateses les persones amb aquesta patologia en el territori nacional.
 
En concret, s'ha considerat que el Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset és mereixedor d'aquesta certificació de qualitat com a reconeixement a "acurtar el temps fins al diagnòstic de la patologia, optimitzar el maneig de la malaltia, millorar la col·laboració multidisciplinària (amb serveis com ara Dermatologia) i millorar el monitoratge del pacient.
 
L'artritis psoriàsica és una patologia inflamatòria crònica no contagiosa de causa desconeguda que afecta les articulacions i/o èntesis (zones del lligament i tendó que es fixen a l'os). La pateixen aproximadament un terç de les persones amb psoriasi cutània i fins i tot pot aparéixer quan no hi ha psoriasi cutània però sí antecedents familiars de psoriasi. 
 
És igual de freqüent en homes i dones i pot manifestar-se a qualsevol edat, encara que és més habitual entre els 45 i els 64 anys. L'afectació articular produeix dolor, inflor i dificultat de moviment (artritis) i/o entesitis (inflamació de les zones del lligament i tendó que es fixen a l'os). Pot afectar qualsevol articulació del cos, fins i tot la columna vertebral.
 
La prevalença d'aquesta patologia és del 0,58% a Espanya (EPISER 2016). El tractament se centra en reduir el dolor articular i la inflamació, controlar la psoriasi de la pell i retardar o previndre el dany en les articulacions.
 
Atenció integral
 
El Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset compta amb una consulta mèdica especialitzada en artritis psoriàsica i una altra d'infermeria. A més, la col·laboració amb serveis com el de Dermatologia és constant per a aconseguir un maneig integral de la persona amb artritis psoriàsica.
 
Actualment, aquest hospital públic valencià controla i tracta a al voltant de 700 persones amb aquesta patologia i se centra en millorar la seua qualitat de vida. De fet, el Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset ha posat en marxa de manera periòdica uns tallers de dietètica i exercici físic en els quals ha reptat als seus pacients amb artritis psoriàsica i artritis reumatoide a perdre 500 kg entre tots i totes les que participen.
 
Amb aquesta iniciativa, es pretén conscienciar a les persones amb artritis psoriàsica i artritis reumatoide que a més del tractament farmacològic, un bon control de la malaltia passa per hàbits saludables com deixar de fumar, eliminar el consum d'alcohol, millorar el sobrepés o realitzar exercici físic.
 
"Millorar el pronòstic i la qualitat de vida de les persones amb artritis psoriàsica passa per cuidar la seua salut amb una dieta adequada, per controlar el seu pes, la tensió arterial, els nivells de glucosa i colesterol, per l'abandó del tabac, la pràctica d'exercici físic i per evitar l'estrés. Tot això és tan important com els fàrmacs", ha explicat la doctora Àngels Martínez, reumatòloga de l'Hospital Universitari Doctor Peset.