NOTÍCIES

Els hospitals Doctor Peset i Pare Jofré organitzen la seua primera jornada conjunta de bioètica

 

València, 20 de febrer de 2020.

L'Hospital Universitari Doctor Peset ha acollit aquest dijous la I Jornada Conjunta de Bioètica organitzada pels comités de bioètica assistencial d'aquest hospital públic i de l'Hospital Pare Jofré. 
 
La trobada, que tenia com a objectiu aconseguir un major coneixement i eficàcia en la missió bioètica d'aquests comités, ha reunit a més de 200 participants entre pacients i familiars, professionals de l'àmbit sanitari i social, membres de comités de bioètica assistencial i gerències i equips directius dels departaments de salut.
 
La inauguració de la jornada ha estat presidida per la Directora Mèdica de l'Hospital Universitari Doctor Peset, Rosario López, i el Director de l'Hospital Pare Jofré, Artur García, els qui han destacat l'important paper que juguen els comités de bioètica assistencial per a afavorir l'escolta empàtica entre les persones i els equips de salut i aconseguir que la informació sanitària proporcionada siga completa, comprensible i pertinent per a augmentar l'autonomia dels pacients en la presa de decisions.
 
Entre els temes tractats en aquesta I Jornada Conjunta de Bioètica ha destacat la humanització com a clau del procés de consentiment informat. Sobre aquest tema s'ha debatut si aquest document de consentiment està centrat en el pacient i pondera les seues expectatives o si continua predominant el paternalisme. També si les noves normatives d'informació i protecció de dades poden millorar el procés de consentiment informat i sobre si el personal investigador està prou format en aquesta matèria.
 
Un altre dels grans temes abordats ha sigut la planificació anticipada de decisions amb un repàs al coneixement sobre les Voluntats Anticipades, les múltiples facetes per a abordar el final de la vida, la gestió de les cures pal·liatives i conceptes com a eutanàsia, suïcidi assistit i mort digna.
 
La trobada ha comptat amb la participació de la doctora Ana Martín, pediatra del Servei de Neonatologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, que ha sigut l'encarregada de pronunciar la conferència de clausura "Cures pal·liatives perinatals. El final de la vida quan la vida comença".