NOTÍCIES

Investigadors de FISABIO-Hospital Dr. Peset i la UV inicien un estudi en pacients obesos i diabètics per a previndre accidents cardiovasculars

Imatge de l'investigador principal Víctor M. Víctor

 

València, 15 d'agost de 2020.

Investigadors i investigadores de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO)-Hospital Universitari Doctor Peset i la Universitat de València liderats pel Doctor Víctor M. Víctor, han iniciat un estudi amb l'objectiu de trobar els mecanismes moleculars que permeten dissenyar noves dianes terapèutiques que ajuden a previndre o retardar el desenvolupament d'esdeveniments cardiovasculars.
 
L'estudi durarà quatre anys i participaran al voltant de 300 pacients amb obesitat, diabetis tipus 2, síndrome ovària poliquística i malaltia periodontal, així com els seus corresponents controls.
 
"La nostra investigació se centra en el desenvolupament de noves dianes terapèutiques per al tractament d'aquestes malalties associades amb la resistència a la insulina i que solen provocar en els pacients que les pateixen accidents cardiovasculars. L'estudi ens permetrà a més comparar les mostres de pacients COVID-19 positius amb COVID-19 negatius", ressalta el Doctor Víctor M. Víctor.
 
Per a desenvolupar-ho, la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha concedit a l'equip (un grup multidisciplinari compost per investigadors nacionals i de la Universitat de Cambridge) més de 200.000 euros, dins del seu Programa Prometeu d'Ajudes a Grups d'Investigació d'Excel·lència.
 
Principalment, s'estudiaran patologies com l'obesitat i la diabetis tipus 2, que constitueixen un repte per a la sanitat mundial i també a nivell de la Comunitat Valenciana. De fet, cada any, la prevalença d'aquestes patologies augmenta i, per tant, la despesa sanitària i la mortalitat deguda a malalties cardiovasculars relacionades. A més, els pacients amb aquestes patologies, empitjoren el pronòstic i desenvolupament de la COVID-19.  
 
També és objecte d'estudi del grup d'investigació la síndrome ovària poliquística, una de les causes més freqüents d'infertilitat femenina, i la malaltia periodontal, inflamació crònica de les genives que pot arribar a causar pèrdua de dents i inflamació crònica.
 
En els dos casos, es tracta també de patologies relacionades amb la resistència a la insulina, una síndrome que afecta a un de cada tres adults i que es produeix quan l'organisme deixa de reaccionar a l'acció de la insulina, una hormona produïda pel pàncrees i la funció del qual és modular els nivells de glucosa en sang, així com la seua distribució als teixits.
 
 "Aquest projecte ens permetrà poder investigar en profunditat els mecanismes subjacents que intervenen en el desenvolupament de les malalties que cursen amb resistència a la insulina. Entre aquests mecanismes, ens centrarem en la disfunció mitocondrial i la seua dinàmica, l'estrés de reticle endoplasmàtic, canvis en l'autofàgia i mitofagia, la interacció leucòcit-endoteli i alteracions en l'inflamasoma", assenyala l'investigador principal de l'estudi.
 
"Haver pogut rebre aquest Projecte PROMETEU -afig el Doctor Víctor- com a grup d'investigació d'excel·lència de la Comunitat Valenciana és per a nosaltres un orgull i un reconeixement extraordinari".