NOTÍCIES

El Peset acull "Herois i Heroïnes", primera exposició itinerant sobre ostomia

 

València, 25 de febrer de 2020.

L'Hospital Universitari Doctor Peset ha inaugurat aquest dimarts l'exposició fotogràfica "Herois i Heroïnes", una mostra que presenta 14 històries de persones portadores d'ostomia i que durant 2019 i 2020 recorrerà Espanya amb la finalitat d'humanitzar i posar rostre a les persones que viuen unides a una ostomia i a les infermeres estomaterapeutes que les cuiden. 
 
L'exposició s'emmarca dins del projecte d'humanització que promouen GESTO (grup integrat per infermeres estomaterapeutes de tota Espanya) i Hollister (laboratori que desenvolupa, fabrica i comercialitza productes i serveis per a la cura de la salut en ostomia i continència). A més, compta amb la participació de l'Associació Valenciana d'Ostomitzats (AVADO).
 
Les fotografies de la mostra han sigut realitzades per Álvaro Laiz, considerat un dels millors retratistes fotogràfics del món gràcies al reconeixement que va obtindre en els premis internacionals Sony World Photography Awards 2019.
 
A la inauguració d'aquesta mostra que es podrà visitar en el vestíbul de la 1a planta de l'Hospital Universitari Doctor Peset fins al pròxim 14 de març han assistit el Gerent del Departament de Salut de València – Doctor Peset, Francisco M. Dolz, i part de l'equip directiu, Alejandro Navalón y Carolina Peñarrubia, de Hollister, i Paz Rodríguez, infermera estomaterapeuta de l'Hospital Universitari Doctor Peset, així com representants d'AVADO.
 
Què és una ostomia?
 
L'ostomia és una intervenció quirúrgica l'objectiu de la qual és crear una comunicació artificial entre una víscera i l'exterior a través de l'abdomen per a conduir els fluids corporals, matèria fecal, urinària o secrecions de l'organisme. Pot ser permanent o temporal. En general, es realitza en l'intestí prim, en l'intestí gros o en les vies urinàries.
 
A Espanya hi ha més de 70.000 persones ostomitzades i cada any es produeixen més de 14.000 nous casos. S'estima que en la Comunitat Valenciana hi ha entre 7.500 i 8.000 persones portadores d'ostomia.
 
L'Hospital Universitari Doctor Peset compta des de l'any 2016 amb una infermera estomaterapeuta que realitza la seua labor assistencial a les sales d'hospitalització i en la consulta d'estomateràpia. Des del seu inici ha atés a més de 400 nous casos de persones a les quals se'ls ha realitzat una ostomia, així com als seus familiars.
 
"L'exposició ens mostra a persones que viuen amb una ostomia i a les seues infermeres estomaterapeutes. El treball en equips interdisciplinaris, amb programes basats en l'evidència, centrats en la cura de la persona ostomitzada i la seua família, prevé complicacions, afavoreix el màxim grau d'autonomia i augmenta la seua qualitat de vida", ha explicat Paz Rodríguez, infermera estomaterapeuta de l'Hospital Universitari Doctor Peset i membre del Projecte GESTO.
 
GESTO és un grup de treball format per totes les infermeres expertes en estomateràpia d'Espanya que té com a finalitat millorar la qualitat de vida de les persones ostomitzades, garantir una atenció integral d'elles i els seus cuidadors/es i potenciar la formació i la investigació científica en estomateràpia en un nivell d'excel·lència.