NOTÍCIES

Desenvolupen un nou test immunològic per a estudiar la seroprevalència enfront del SARS-CoV-2

Investigadors del projecte en el laboratori

 

València, 3 de febrer de 2021.

Personal investigador de la Fundació Fisabio-Hospital Universitari Doctor Peset de València i de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent al Centre d'Investigació i Innovació en Bioenginyeria, han desenvolupat un nou test immunològic tipus ELISA per a estudiar la seroprevalència enfront del SARS-CoV-2.
 
El test, en fase de prototip, permet la detecció d'anticossos IgG i IgM enfront del virus a partir de mostres de sèrum humà. Destaca pel seu baix cost respecte a altres similars ja existents en el mercat, a més de per la seua alta sensibilitat i fiabilitat –característiques aquestes pròpies dels test ELISA.
 
La validació del test, batejat com Difelisars, es durà a terme entre personal de l'Hospital Universitari Doctor Peset de València i la Universitat Politècnica de València; en concret, s'analitzaran un total de 200 mostres. L'equip d'investigadors valencians estudiarà també diferències en la resposta immunitària generada -nivells d'anticossos- entre homes i dones a partir de les mostres de sèrum analitzades.
 
En el seu estudi, l'equip de la UPV-Hospital Universitari Doctor Peset ha treballat inicialment en la recol·lecció, preparació i caracterització d'aproximadament 50 mostres de sèrums de pacients per a ser utilitzades com a controls positius i negatius de Covid 19. Posteriorment, s'ampliarà la presa de mostres fins a completar les 200 per a realitzar els estudis de seroprevalència.
 
El test ofereix un senyal colorimètric, proporcional a la concentració d'aquests anticossos, i permet caracteritzar la mostra per comparació amb els controls positius i negatius.
 
"La disponibilitat d'un test d'aquestes característiques adquireix en aquests moments i a partir d'ara una importància cabdal, ja que permetria el seguiment senzill, amb alta fiabilitat i a baix cost, de la resposta individual de cada subjecte en la campanya de vacunació massiva actualment en curs", segons coincideixen a assenyalar Guillermo Sáez Tormo, cap clínic del Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Doctor Peset, i Ángel Montoya, director de la Línia d'Immunotecnologia del Ci2B de la Universitat Politècnica de València.
 
Per part de Fisabio-Hospital Universitari Doctor Peset, a més de Sáez Tormo, participa en el projecte Nuria Estañ, cap d'aquest servei i Juan Alberola, del Servei de Microbiologia d'aquest hospital públic valencià. Des de la UPV, al costat de l'investigador principal, Ángel Montoya, intervé també Juan José Manclús, que compten a més amb la col·laboració del Servei Integrat de Prevenció i Salut Laboral de la pròpia UPV.
 
El projecte s'emmarca dins del programa d'investigació sanitària Polisabio 2020, impulsat per la UPV i la Fundació Fisabio.